Nastavlja se projekt Aglomeracije Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete


Nedjelja, 18. srpnja 2021.

Za projekt Izgradnje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete donesena je Odluka o osiguranju vlastitih sredstava u iznosu 1.4 mil. kuna kojima će Grad Đurđevac sufinancirati izgradnju svih preostalih vodovodnih i kanalizacijskih priključaka na području grada za sve one građane koji još nemaju priključak. Ukupni iznos investicije na području Grada Đurđevca iznosi 70 mil. kuna, a provedbom projekta svi stanovnici će dobiti besplatan priključak na vodu i kanalizaciju.

-Aglomeracijom na području Grada Đurđevca napraviti će se značajna infrastruktura, osim dijelova po gradu gdje je predviđena zamjena mreže zbog izjednačavanja tlakova, projektom su pokrivena i prigradska naselja Čepelovac i Budrovac gdje će se riješiti pitanje odvodnje i prošiščavanja otpadnih voda. Grad je sa komunalnom tvrtkom napravio i projekte za odvodnju za četiri prigradska naselja: Suhu i Sirovu Katalenu, Mičetinac i Svetu Anu, a važno je istaknuti da će paralelno s postavom kanalizacije ići i postava plinske mreže u onim prigradskim naseljima gdje je nema. Možemo reći da će standard i uvjeti za život po ovom pitanju biti isti i u gradu i u našim prigradskim naseljima, odnosno svi će imati mogućnost spajanja na sustav odvodnje, a već odavno znamo da svi imaju osiguranu mogućnost priključka na mrežu vodoopskrbe - objasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Cilj projekta  je svim građanima osigurati dostupnost pitke vode i sustava zbrinjavanja otpadnih voda odnosno zaštita okoliša i vodnih resursa kojima ovo područje obiluje. Na području Grada nalazi se jedan od najvećih vodonosnika u Europi i izrazito je važno očuvati takvo prirodno bogatstvo te činjenicu značaja pitke vode u budućnosti.

-Nakon provedene nabave, dobivene su sve potrebne suglasnosti i odluke za provedbu projekta Aglomeracije. Uskoro se kreće s radovima izgradnje vodokomunalne opskrbe na području Grada Đurđevca, ali i na području općine Kloštar Podravski. Projekt Aglomeracije obuhvaća i dijelove općina Vrije, Novigrad Podravski, Podravske Sesvete te Ferdinandovac koji će osim kanalizacije dobiti i novi vodoopskrbni sustav s besplatnim priključcima. Moram naglasiti da je ovo jedan značajan projekt za dizanje kvalitete temeljne komunalne infrastrukture koja je  u današnje vrijeme potrebna kako bi zadržali ljude na ovom našem području - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca, Željko Lacković.