Utvrda Stari grad osvijetljena u ljubičasto za sve Palčiće: Grad Đurđevac obilježio Svjetski dan prijevremeno rođene djece


Subota, 18. studenoga 2023.

Grad Đurđevac večeras se pridružio obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece osvjetljavanjem utvrde Stari grad u ljubičasto, a ovoj inicijativi pridružila se i Gradska knjižnica Đurđevac koja provodi program Igrajmo se s palčićima. Tako su se ispred utvrde okupili brojni roditelji s djecom s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja djece, koji se inače obilježava 17. studenoga na način da se ljubičastom bojom osvjetljavaju se znamenitosti diljem svijeta.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena, dok je u Hrvatskoj to više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi "Palčići". Osim pružanja podrške, Udruga u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira i projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji javnost u što većoj mjeri informirati o ovoj temi. Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama s kojima se susreću oni i njihovi roditelji, jest upravo obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.