Utvrda Stari grad osvijetljena u plavo: Grad Đurđevac se pridružio obilježavanju Svjetskog dana dijabetičara


Nedjelja, 15. studenoga 2020.

U Đurđevcu je u subotu, 14. studenoga 2020. u 19 sati ispred utvrde Stari grad, u suradnji Društva Crvenog križa Đurđevac, Kluba dijabetičara Slatko srce i Grada Đurđevca obilježen Svjetski dan dijabetičara. Đurđevačka znamenitost, utvrda Stari grad, tim povodom, bila je osvjetljena plavom bojom jer je  plavi krug simbol svjetskog dijabetičkog saveza, a prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije, plavom bojom osvjetljavaju znamenitosti diljem svijeta.

Tom prigodom okupilo se nekoliko  obitelji iz Đurđevca, Kovač, Litvić i Stanešić, obitelj Halaček iz Molva, županijska predsjednica Crvenog križa Dubravka Jaković, predsjednica Društva Crvenog križa Đurđevac Branka Stipović, ravnateljica Društva Crvenog križa Đurđevac Marina Perica i volonterke Crvenog križa Nevenka Lončar, Mirela Paša i Sofija Paša. Nakon pozdravnih riječi i predstavljanja okupljene obitelji su se družile izmjenjujući iskustva, a predstavnici Crvenog križa pružajući podršku svim „slatkima“ kako ih od milja zovemo.

Cilj ove akcije je ukazati na svijest o bolesti koja je postala globalno javno zdravstveni problem današnjice u Hrvatskoj.

Na području Koprivničko-križevačke županije, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, osnovalo je i Klub dijabetičara Slatko srce čije aktivnosti financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Klub je počeo sa svojim djelovanjem u kolovozu 2020. godine s ciljem informiranja djece i mladih te njihovih roditelja na području Koprivničko-križevačke županije o novostima u liječenju dijabetesa, pravilnoj prehrani, važnosti redovitih sportskih aktivnosti u reguliranju razine šećera u krvi te upoznavanja naših sugrađana s problemima s kojima se susreću oboljeli.