Vatrogasci zadovoljni uspješnom godinom: zajednička zgrada postala operativni centar za sve građane Đurđevca


Petak, 24. svibnja 2019.

Gradsko vijeće je ovaj tjedan na sjednici jednoglasno usvojilo izvješće o radu Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac za 2018. godinu.

Izvješće je prezentirao zapovjednik JVP-a Matija Markešić koji se pohvalio radom i odrađenim projektima.

-Tijekom godine veliki dio potrebnog prostora za rad Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac je uređen, obnovljen i prilagođen za funkcionalno korištenje. Početkom 2018. godine u zgradu JVP-a preselila se i Policijska postoja Đurđevac, čime je većina prostora prenamijenjena za nove funkcije. Prionulo se provedbi idejnog rješenja i uređenja potkrovlja zgrade koje je do tad stajalo neiskorišteno. Radovi su odrađeni u dvije faze, rezultat je dodatnih 400 kvadrata novog funkcionalnog prostora gdje se smjestila kompletna uprava JVP-a, DVD Đurđevac sa puhačkim orkestrom i Vatrogasna zajednica Đurđevca, a od neki dan i HGSS sa svim potrebnim sadržajima za rad. Tako danas vatrogasci raspolažu sa više od 1153 kvadrata korisnog prostora. Grad Đurđevac i JVP zajednički su osigurali sredstva i uredili potkrovlje- reko je Markešić.

– Ovo je jedan lijepi trenutak, odnosno nastavak objedinjavanja žurnih službi u Đurđevcu. Idemo prema onome što je normalno u svijetu, a to je objedinjavanje ovakvih službi zbog brzine reakcije i dostupnosti svih zajedničkih resursa. Ponosan sam što u istoj zgradi od sada rade tri hitne službe. HGSS će sada ovdje imati svoju ispostavu s dodatnim ljudima i sa svojom opremom, tako da će ovo biti jedan pravi operativni centar za sve građane Đurđevca, ali i njegove okolice– rekao je gradonačelnik Janči.

Na raspisan poziv Hrvatskih šuma prijavljen je projekt za nabavu vatrogasnog vozila, a na natječaj MUP-a prijavljen je projekt nabave vatrogasnog navalnog vozila te se čekaju rezultati. Nabavljena je i nova radna i zaštitna odjeća, te sva ostala potrebna vatrogasna oprema, sprave i uređaji. Vatrogasna postrojba je tijekom 2018. godine imala 166 intervencije, što je u odnosu na 2017. godinu manje za 31 intervenciju. Broj požara je smanjen s 84 na 54. Postrojba je sudjelovala i na dislokaciji na otoku Lastovo.

-Možemo zaključiti da je iza nas još jedna uspješna godina u kojoj smo uspjeli realizirati većinu naših planova i održati rad Postrojbe na visokoj profesionalnoj razini. Kontinuirano radimo na dodatnim osposobljavanjima svih naših radnika iz pojedinih specijalnosti neophodnih za rad službe. U narednom periodu dajemo si u zadatak energetsku obnovu zgrade u dijelu toplinske ovojnice i kotlovnice, a sve u suradnji sa Gradom Đurđevcom i Policijskom postajom. Sve vatrogasne intervencije su odrađene vrlo kvalitetno i na profesionalnoj razini, za što često dobivamo pohvale od građana i korisnika naših usluga- reko je zapovjednik Matija Markešić.