Velik broj gostiju posjetilo Muzej Grada Đurđevca u vrijeme Picokijade 2019.


Srijeda, 3. srpnja 2019.

Proteklog vikenda održana je 51. Picokijada, najveća turistička manifestacija kontinentalne Hrvatske u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, a i ove je po mnogočemu bila rekordna i spektakularna. Stoga i ne čudi kako je Predsjednica RH upravo Picokijadi dodijelila povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos dugogodišnjem radu u očuvanju i suvremenom predstavljanju nematerijalne kulturno povijesne baštine. Na 50 različitih manifestacija sudjelovalo je preko 3.000 sudionika, većinom amatera iz Đurđevca, ali i gostiju iz inozemstva od kojih je  većina posjetila i utvrdu Stari grad, te muzej.

Broj turista koji su posjetili naš grad u ova tri dana brojit će se u desecima tisuća, a dobar dio njih uživao je u sadržajima Muzeja Grada Đurđevca, ponajviše u spektakularnoj izložbi Recepti za besmrtnost jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća – Salvadora Dalija.  Knjiga utisaka govori o lijepim stečenim utiscima i pohvalama za izložbene projekte poput „Bravo i sve pohvale organizatoru“ ili „Ljepota neobičnog, drugačijeg i genijalnog – fantastično!“

Ni u  Interpretacijskom centru Picokijade, koji se već u subotu, uz ostale sadržaje u gradu, našao u centralnom dnevniku Nove TV zajedno sa ostalim sadržajima nije ponestajalo oduševljenja viđenim kao i izložbi „Izbor inozemnih djela“ iz Donacije ILC s prikazom odabranih 68 radova iz 31 strane zemlje. Isto tako, za vrijeme Picokijade ugostili smo i nekoliko grupa inozemnih posjetitelja, poput naših prijatelja iz mađarskog grada Szigetvara, Gradišćanskih Hrvata iz Austrije te Društvo Hrvata u Sloveniji iz Ljubljane. Svi posjetitelji bili su oduševljeni pričom o povijesti našega kraja, Legendom o Picokima te sadržajima koje naša utvrda, ali i naš mali grad nude.

Unatoč  ljetu i godišnjim odmorima, muzej i dalje nastavlja s uobičajenim radom, od 8,00 do 19,00 sati radnim danom, te subotama i nedjeljama od 10,00 do 20,00 sati i to s brojnim grupama posjetitelja i pojedinaca u najavi.