Velika zainteresiranost za korištenje mjera potpora u turizmu Grada Đurđevca, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice te potpora iz programa ruralnog razvoja RH


Četvrtak, 7. veljače 2019.

Jučer je u utvrdi Stari Grad Đurđevac, u prostoru Muzeja Grada Đurđevca, održana prezentacija potpora u poljoprivredi i turizmu za koje su sredstva osigurali Grad Đurđevac, Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede kroz program ruralnog razvoja.

Na javni poziv su se odazvali brojni poljoprivrednici, OPG-ovci i ostali zainteresirani kako bi se upoznali s mogućnostima dodatnog sufinanciranja razvoja i unaprjeđenja poslovanja, te stvaranja dodatne vrijednost na OPG-ovima. Predstavljanje programa za dodjelu potpora u poljoprivredi, te i iz područja razvoja turističke djelatnosti na OPG-ovima koje pruža Grad Đurđevac održala je voditeljica odsjeka za razvojne projekte Silvija Lukačin, predstavljanje mjera iz programa Ruralnog razvoja RH Emina Lacković Hodalić ispred LAG-a Podravina, a mjere Ministarstva turizma vezane uz razvoj i unapređenje turističke ponude prezentirao je direktor tvrtke Meval d.o.o. Dražen Krčmar.

Prisutni su mogli čuti novosti vezane uz poticanje razvoja OPG-ova, upoznati se s aktivnostima za koje je moguće ostvariti sufinanciranje te upoznati se s rokovima i načinima prijave na raspisane natječaje i pozive.

Najveći interes poljoprivrednici su iskazali za nabavu nove opreme i strojeva, sadnju trajnih nasada, nabavu plastenika te razvoj turističkih djelatnosti i otvaranje dodatnog smještaja na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Složili su se kako je nova mjera koji je uveo Grad u svoj program, a odnosi se na plaćanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za nositelje OPG-a koji se bave turizmom jedinstvena u Hrvatskoj.

Najviše pitanja je pobudila i mjera namijenjena stvaranju dodatnih sadržaja na OPG-ovima. Tu spada sufinanciranje troškova izgradnje bazena, kupelji, adrenalinskih sadržaja, nabava paintball opreme, opreme za bicikle, peći na pelete i sl.

U neformalnom druženju nakon prezentacija prisutni su razmijenili svoja znanja i iskustva u dobivanju financijskih sredstava.