Video: najavljen spektakularni prikaz Legende o Picokima


Srijeda, 10. lipnja 2020.

Kako je Ulama– beg rekao - A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostati će Picoki! Tako je nastala Legenda o Picokima koja živi i danas.

Tokom Picokijade kroz Đurđevac prođe i do 40.000 posjetitelja dok ih je na scenskom prikazu oko 15.000, a preko 2.000 ljudi sudjeluje u organizaciji i održavanju manifestacija.

-Picokijada je kulturni dio naše bogate turističke ponude, a imami i bogatu prirodnu baštinu Đurđevačke pijeske- Hrvatsku Saharu, obronke Bilogore i rijeku Dravu, ali isto tako bitan dio ponude u kontinentalnom turizmu su i domaći proizvodi. Imamo vina iz pustinje, pregrš domaćih proizvoda koje će posjetitelji moći degustirati u Podravinoteci koja objedinjuje sve proizvođače domaćih proizvoda- rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Picokijade Željko Lacković.

Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, počasni građanin Grada Đurđevca i Đurđevčanin po porijeklu, te dosadašnji višegodišnji redatelj Legende o Picokima, poznatu priču o lukavstvu starih Đurđevčana koji su ispaljenim picokom u turski tabor, prividom izobilja prevarili silnika Ulama-bega, režirat će je i ove godine, posljednjega vikenda u lipnju, točnije u subotu u 27. lipnja.

-Ovo je najvažnija priredba Picokijade, koja je Gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Kulturni amateri i  članovi brojnih udruge Grada Đurđevca, naših prigradskih naselja, te susjednih općina i županija, koji sudjeluju u scenskom prikazu opet će izvesti priredbu za pamćenje- rekao je predsjednik Odbora Lacković.

''Zagrmeli so topi ... blesikale se sable ... zadumeli možđari i puške ... Turčin na Grad ... a naši od Grada ... bitka je bila 3 dneva i 3 noći ... nit Turčin nas more zadobiti, nit mi njega pobediti!!! Zastal je silnik Ulama-beg ... ''

??? ??? Dragi prijatelji Grada PICOKA ... doživite najveći povijesno-scenski spektakl Hrvatske - LEGENDU O PICOKIMA na prkosnoj PICOKIJADI od 26. do 28. lipnja 2020.!