Visok standard: Đurđevac ima vrtić koji jedini u Hrvatskoj ima čak 11 verificiranih kraćih programa za djecu


Nedjelja, 22. rujna 2019.

Gradski vijećnici su na 23. sjednici Gradskog vijeća jednoglasno usvojili polugodišnje izvješće o radu Dječjeg vrtića Maslačak.

U novu pedagošku godinu Dječji vrtić Maslačak Đurđevac krenuo je sa ukupno 280 djece i 14 odgojnih skupina od čega 5 jasličkih i 7 vrtićkih, jednom skupinom poslijepodnevnog rada, te jednom mješovitom odgojnom skupinom djece u dobi 4-7 godina.

-Ovo je rekordna brojka upisane djece u naš vrtić. I ove pedagoške godine su interes za upis djece u naš vrtić iskazali roditelji iz okolnih općina što je jedan od pokazatelja da se kvaliteta rada i udobnost smještaja u novoobnovljenom vrtiću prepoznaje i izvan područja Grada Đurđevca- rekla je ravnateljica vrtića Marija Čupen Tomica.

-Djeci je ove pedagoške godine osim redovnog 10-satnog programa, te mogućnosti polaženja poslijepodnevnog programa radadječjeg vrtića, ponuđena i mogućnost polaženja kraćih programa. Svi kraći programi verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, te je naš vrtić jedini vrtić u Republici Hrvatskoj koji svojim korisnicima pruža mogućnost polaženja 11 kraćih programa verificiranih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Roditelji će i ove godine imati mogućnost uključiti se u radionice za roditelje – Rastimo zajedno- dodala je.

I dalje se nastavlja sa brojnim projektima, ali i s projektom Zdravog doručka u sklopu kojeg se djeci nudi prvenstveno  domaća zdrava hrana i time im se ukazuje na važnost i značaj doručka kao zdravog i cjelovitog obroka.

U novu pedagošku godinu dječji vrtić krenuo je i s novom didaktičkom i informatičkom opremom, namještajem, opremom za provođenje kraćih programa, sportskom opremom i literaturom, čija nabava je omogućena putem projekta Maslačak za sve, vrijednog 5,1 mil. kuna.

-Želja  nam je djeci pružiti što više izbora između aktivnosti izvan redovnog programa, a roditeljima omogućiti da djecu od najranije dobi usmjeravanju aktivnostima za koje djeca pokazuju interes. I nadalje ćemo veliku pažnju posvetiti edukacijama naših djelatnika, i dalje ćemo pratiti natječaje i mogućnost kandidiranja projekta za nabavu nove opreme za igralište, i uvođenje novih programa za korisnike vrtića.Od listopada ove godine pa sve do ožujka 2021. godine kreće edukacija za sve djelatnike vrtić, tako da će biti u trendu sa suvremenim pristupom i metodama rada u vrtiću- rekla je ravnateljica.

– U posljednje četiri godine Grad je uložio značajna sredstva u vrtić pri čemu je zamijenjeno krovište, unutarnje i vanjske stolarije, podova i uvođenje podnog grijanja te su također uređeni sanitarni čvorovi i potkrovlje vrtića čime se osigurao prostor za još dvije dodatne odgojne skupine. Ove je godine upisano oko 280 djece što je samo pokazatelj da su brojni roditelji prepoznali kvalitetu rada naših odgojitelja s djecom, mogućnosti upisa djece u dodatne programe prema interesu djece i visoki materijalni standard koji je zasigurno rijetkost u Hrvatskoj. S obzirom da je već ove godine vrtić popunjen, krenuli smo u izradu projekta za nadogradnju vrtića za nove dvije odgojne skupine u kojima bi bili smješteni predškolci. Ideja je da se za njih organizira odvojeni prostor koji će služiti za pripremu i prilagodbu za školu, što je u drugim zemljama Europe normalno- rekao je gradonačelnik Janči.