Zelena čistka u Đurđevcu: rezervat Đurđevački peski očišćen od 250 kilograma smeća


Ponedjeljak, 18. rujna 2023.

U subotu je Grad Đurđevac bio dio velike zelene obitelji i svjetske, ekološke akcije jer je prepoznao važnost najveće ekološke kampanje u Hrvatskoj pod nazivom Zelena čistka. Bila je to prilika da se očisti od smeća botaničko-geografski rezervat Đurđevački pijesci, jedan od najposjećenijih đurđevačkih turističkih posebnosti i destinacija.

Međutim, nije bilo puno posla za okupljene. Tek nekoliko vreća plastičnoga otpada, plastičnih vrećica i bočica te papirne ambalaže. Skupljeno je ipak nešto više od 250 kilograma otpada u ovogodišnjoj Zelenoj čistki u Đurđevcu.

– Naša planinarska staza prolazi rezervatom i mi redovno pokupimo odbačeno smeće, pa je razumljivo da nije bilo puno čišćenja ni na okolnim stazama i prilazima, a ni na samom prostoru rezervata, rekao je član đurđevačkog Planinarskog društva Borik, Hrvoje Bujan.

– Zajedničkim čišćenjem vlastitog okoliša, budi se svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje, našeg zajedničkog dobra, ocijenio je gradonačelnik Hrvoje Janči i zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovogodišnjoj akciji.

Grad Đurđevac je u akciju uključio komunalne službe i osigurao sve potrebno za sakupljanje  i odvoz otpada na odlagalište, a za sve sudionike Zelene čistke osigurao je vodu i okrjepu.

Već dvanaestu godinu zaredom u Hrvatskoj se održava Zelena čistka, a ova zajednička akcija čišćenja otpada dijelom je globalne uspješnice u kojoj milijuni volontera diljem svijeta na isti dan ulažu svoje vrijeme i energiju kako bi učinili ovaj svijet čišćim i ljepšim za život u sklopu World Cleanup Day , najveće svjetske akcije, koja je održana 16. rujna 2023. i diljem Hrvatske.