15. Noć muzeja u znaku pijetla: u Gradu Picoka otvara se velika izložba Pijetlovi svijeta

Petak, 31. siječnja 2020.

Muzej Grada Đurđevca i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja je u Hrvatskoj pokrenuta 2005. godine, a đurđevački muzealci redovno joj se pridružuju.

Za jubilarnu 15. po redu, Noć muzeja, koja se održava u petak, 31. siječnja, u muzeju se priprema bogat program.

Nakon što su proteklih godina posjetitelji mogli vidjeti filatelističke, dokumentarističke i fotografske izložbe te zanimljive radove studenata Akademije likovnih umjetnosti, ove se godine vraćamo najpoznatijem đurđevačkom simbolu – pijetlu.

Program počinje u 18,00 sati svečanim otvorenjem velike izložbe Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta iz privatne kolekcije Martina Mahovića na kojoj će biti predstavljeni uporabni i dekorativni predmeti u formi pijetla, publika će se upoznati sa simbolikom pijetla u brojnim kulturama.

S obzirom na to da je ovogodišnja Noć muzeja posvećena, između ostalog, obljetnici 140 godina postojanja Muzeja za umjetnost i obrt, ova nas izložba podsjeća na značaj predmeta umjetničkog obrta za kulturnu povijest. Kao dodatak izložbi bit će izloženi i predmeti s motivom pijetla koje izrađuju pojedinci i udruge čiji se proizvodi prodaju u muzejskoj suvenirnici.

Za glazbeni dio pobrinut će se polaznici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Područni odjel Đurđevac i Područni odjel Koprivnica, a koncert će početi u 19,00 sati.

U Noći muzeja okupljenima će se predstaviti i novi sadržaj u muzeju –  proširena stvarnost. Proširenom stvarnošću nadograđen je postojeći Interpretacijski centar Picokijade, stalni postav muzeja. Preko 25 tableta posjetitelji mogu oživjeti određene točke u stalnom postavu i utvrdi Stari grad te putem animacija i tekstova saznati više o pojedinim temama, kao što su povijest utvrde, Legenda o Picokima, slike iz Donacije Ivana Lackovića Croate, životinje iz Hrvatske Sahare i Đurđevački pijesci.

Kroz cijelu će večer posjetitelji moći i besplatno razgledati stalni postav muzeja te izložbu Odbljesci izvorne umjetnosti, na kojoj su djela izdvojena iz zbirke fundusa muzeja upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija te Galerije Batinske – stavljajući umjetnike naivnog izričaja poput I.Generalića, M.Kovačića, I.Večenaja, I.Lackovića Croate na jedno mjesto.

Restoran i pivnica Stari grad radit će do ponoći, kao i Muzej Grada Đurđevca, a ulaz na sva muzejska događanja u Noći muzeja je slobodan.


PROGRAM:

  • 18:00 – 19:00 – Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta- Izložba pijetlova iz raznih krajeva svijeta, razni dekorativni i uporabni predmeti. Izbor iz privatne kolekcije Martina Mahovića.
  • 19:00 – 20:00 – U glazbenom dijelu večeri nastupit će učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić Koprivnica, Područni odjel Đurđevac i Područni odjel Koprivnica.
  • 20:00 – 24:00 – Proširena stvarnost u Interpretacijskom centru Picokijade.
  • 18:00 – 24:00 – Interpretacijski centar Picokijade
  • 18:00 – 24:00 – Odbljesci izvorne umjetnosti
  • 18:00 – 24:00 – Muzejska suvenirnica- Posjetitelji će u muzejskoj suvenirnici moći kupiti prigodne suvenire i muzejske publikacije. Pojedine će se publikacije moći preuzeti besplatno.

Posjetitelji će moći besplatno obići stalni postav muzeja.