Đurđevac se priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji

Srijeda, 7. rujna 2022.

Svake godine 7. rujna obilježava se Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji. Riječ je o teškoj, progresivnoj i rijetkoj genetski uvjetovanoj bolesti koja se javlja u djetinjstvu i to najčešće kod dječaka. Bolest je dobila naziv po neurologu Guillaumeu – Benjaminu Duchenneu koji je još 1868. godine prvi opisao simptome te bolesti.

Osobe koje boluju od Duchenne mišićne distrofije izložene su progresivnom propadanju mišića koje u konačnici uzrokuje zatajenje dišnog sustava i srca. U svijetu trenutn više od 250.000 osoba živi s DMD. oboljelih od ove bolesti, a ranom dijagnozom Duchenne mišićne distrofije može se usporiti njezino napredovanje, a samim time i produžiti život oboljelih. Širenjem svijesti o ovoj bolesti doprinosi se upravo pravovremenom prepoznavanju simptoma bolesti te razumijevanju poteškoća s kojima se susreću pacijenti i njihove obitelji.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana svjesnosti o DMD je „Žene i Duchenne“. Stoga se zalažemo za podizanje svijesti o svim aspektima povezanim sa ženama i DMD – genetski i klinički aspekti nositelja bolesti, zaštita žena nositeljica gena, uloge majki kao primarnih skrbnica, djevojke s DMD, supruge i djevojke, mreža podrške za ženske članice obitelji, žene u znanosti te žene međunarodne voditeljice zagovaranja. Pojavnost DMD kod žena vrlo je rijetka, ali su zato žene preuzele različite uloge u obiteljima koje imaju članove s DMD i zasigurno im je potrebna podrška.

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji utvrda Stari grad će 7. rujna u večernjim satima zasvijetliti u crvenoj boji.