Utvrda Stari grad u ljubičastom: Đurđevac će obilježiti Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Četvrtak, 17. studenoga 2022.

Grad Đurđevac će i ove godine, 17. studenog obilježiti Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju osvjetljavanjem utvrde Stari grad u ljubičastu boju, a u cilju podizanja svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja djece.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”. Osim toga, Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece.