Još jednom prezntirali naš grad: članovi udruge Sveti Juraj sudjelovali u noćnoj bitci za grad Vranu


Utorak, 21. kolovoza 2018.

Tijekom dva dana u Vrani, na autentičnoj lokaciji ispred hotela Maškovića han, održani su Dani Vitezova vranskih.

Na slikoviti i maštovit način organizator Udruga Vitezovi vranski te suorganizatori Turistička zajednica općine Pakoštane i Općina Pakoštane na trenutak su nekoliko tisuća posjetitelja vratili u povijest kroz noćne bitke za grad Vranu, te sve podsjetili na vremena osmanlijskih osvajanja u ovom dijelu Europe.

Na ovoj trodnevnoj manifestaciji, koja po svom obimu predstavlja najveću manifestaciju povijesne tematike na Jadranu i ove su godine sudjelovali članovi Udruge sveti Juraj iz Đurđevca.

Prvoga dana povijesno-scenskog spektakla prikazano je osmanlijsko osvajanje vranske utvrde da bi dan poslije kršćanska vojska slavodobitno, uz bijeg turskog vođe, vratila, u to doba iznimno bitnu stratešku točku. Bitkama je prethodio srednjovjekovni sajam, predstavljanje viteških skupina, nastup trbušnih plesačica, bubnjara te atraktivna glazbeno-scenska konjička predstava. Nastupale su brojne viteške skupine iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i BiH, a i podignuti su srednjovjekovni tabori gdje su se posjetitelji uvjerili u mačevalačke i streličarske vještine viteških skupina.

Treći dan u središtu Pakoštana je pak priređena atraktivna pomorska bitka između kršćanske vojske i turskih osvajača. Radi se o iznimno atraktivnom scenskom spektaklu na moru u kojem sudjeluje drveno brodovlje uz  mnogo svjetlosno zvučnih efekata -  vatrene strijele, replike srednjovjekovnih topova, kubure, baklje, vatromet…

Članovi Udruge sv. Juraj su za vrijeme održavanja manifestacije Dani Vitezova vranskih posjetiteljima predstavili našu Legendu o Picokima, te prezentirali vrhunska vina vinarije Matočec, a svojim su nastupom i etno-gastro-eno prezentacijom pobudili zanimanje velikog broja domaćih i stranih posjetitelja za znamenitosti našeg grada.