Književni susret u Strukovnoj školi Đurđevac: učenici se družili s književnicom Julijanom Matanović


Utorak, 30. travnja 2019.

Poznata hrvatska književnica, nekadašnja sveučilišna profesorica i članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, autorica brojnih romana, eseja, ogleda i priča, Julijana Matanović gostovala je u Strukovnoj školi Đurđevac i svojim je gostovanjem uljepšala jučerašnji kišni dan.

Pred prepunom knjižnicom učenika i nastavnika strukovne škole i gimnazije, predstavila je sebe i svoj rad. Julijanu  su iznenadili monologom iz djela Tko se boji lika još, koji je izveo učenik 4. b razreda David Međurečan.

David je osim monologa, vodio i konferansu, odnosno razgovor s Julijanom Matanović. Kroz razgovor okupljeni su saznali tko je Julijana Matanović, kako se postaje piscem, što ju inspirira za pisanje i što misli o Facebooku, blogovima i današnjem problemu (ne)čitanja i (ne)zainteresiranosti mladih za književnost. Otkrila nam je i tko su njezini najveći kritičari i kako je to unositi vlastite emocije u djela i predstaviti ih čitateljima.

Što se tiče (ne)čitanja, više ju brine što mladi danas imaju poteškoće sa sastavljanjem i oblikovanjem rečenica, ali i to što se prevelika važnost daje stranim piscima unatoč tome što na hrvatskoj spisateljskoj sceni djeluju kvalitetni autori. Iako Julijana nije pobornica društvenih mreža, aktivna je na Facebooku, a redovito piše i blog. Ono što nikako ne može razumjeti je broj i pojam prijatelja na Facebooku.

Mladima je poručila da je u životu najvažnije okružiti se kvalitetnim ljudima i njegovati taj krug ljudi koliko god on bio malen. Istaknula je i kako je najvažnije biti dobar i da je dobrota uvijek u modi.

Ovaj književni susret dogovoren je u suradnji s Gradskom knjižnicom Đurđevac.