Osnovna škola Đurđevac: jesen u našim čitankama


Četvrtak, 24. listopada 2019.

U Osnovnoj školi Đurđevac održan je Tematski dan o jeseni. U školskome parku, na igralištu i poligonu kod škole učenici od prvog do osmoga razreda uživali su u pjesmi, stihovima i kreativnome izražavanju Lend art te su ostvarili sadržaje međupredmetnih kurikuluma iz Hrvatskog jezika, Glazbene kulture i Likovne kulture.

Pokraj fontane u školskome parku učenici 1.a razreda otpjevali su pjesmu Jesen, a recitaciju pod nazivom Zlatna izveli su učenici 2.a. Na školskome prometnom poligonu učenice 3.a razreda Ljubica Smes i Sanja Marija Sikirić recitirale su  Jesenka zlatna, a Franciska Antolović i  Tin Kolumbić iz 4.a razreda stihove pjesme Jesen u vinogradu.

Kod spomenika u školskome parku učenica 5.a Ida Josipović čitala je pjesmu Dobriše Cesarića pod nazivom Jesen, Leonarda Hrženjak iz 5.a pročitala je priču I. B. Singera pod nazivom Ole i Trufa, a Nika Štefoković iz 6.a pjesmu Crn - bel Frana Galovića.

Na istome prostoru, u školskome parku, učenici 5. b razreda bavili su se Land artom, umjetničkom formom koja je stvorena u prirodi, koristeći prije svega materijale iz prirode kao što su tlo, zemlja, stijene, organski mediji, npr. trupci, grane, lišće. Upravo su učenici 5.b koristili lišće i grane u izradi svojih kreacija. Njihovi radovi stoje u krajoliku koji je i sredstvo njihova stvaranja.

Na prometnome poligonu iza škole učenici Ivan Zvonimir Golub iz 7.a i Dorotea Lončar iz 8.a razreda čitali su pjesme Frana Galovića pod nazivom Grozdje i Jesenski veter. Sva događanja fotografirali su učenici članovi Foto i video grupe, a medijski je ovo zanimljivo i poučno prijepodne medijski popratio i Podravski radio koji je snimio emisiju o ovome tematskome danu i zadovoljstvu učenika učenjem na otvorenome i uživanju u drukčijoj nastavi i lijepome vremenu.

Učiteljica Željka Mihočka te učenici 2.a i njihovi roditelji družili su se u kreativnoj radionici pod nazivom Sto lica valanki. Učenici su naučili sve o valankama, prepoznati neke vrste valanki i njihovu namjenu. Tijekom radionice roditelji su rezbariti valanke, učenici  vadili sjemenke, čistili ih i pripremali za sušenje. Dio radova proizašlih iz radionice sudionici će izložiti u školskom parku ispred škole.

Tematski dan o jeseni održan je i u našim područnim školama.