Sve o Đurđevačkim pijescima na jednom mjestu: predstavljen zbornik Đurđevački pijesci– geneza, stanje i perspektive


Petak, 21. veljače 2020.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac, 20. veljače 2020. u organizaciji Grada Đurđevca, Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu i Zavoda za znanstveni rad HAZU u Križevcima, predstavljen je zbornik radova sa znanstvenog skupa Đurđevački pijesci – geneza, stanje i perspektive. Zbornik donosi 18 znanstvenih članaka, koji rasvjetljavaju sve značajke, prijedloge i zaključke koji će pomoći u provedbi daljnje zaštite geografsko – botaničkog rezervata Đurđevačkih pijesaka.

Ispred Grada Đurđevca i domaćina, o važnosti provedbe zaštite Đurđevačkih pijesaka govorili su Bernarda Ferderber, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac i gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Grad Đurđevac provodi projekt Održivog upravljanja i povećanja atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, a projekt je vrijedan 17,3 mil. kuna. Jedan dio projekta obuhvatit će i uređenje Đurđevačkih pijesaka, a atraktivnost ove naše posebnosti povećat će se kroz uređenje i opremanje Posjetiteljskog centra u zgradi nekadašnjeg prekršajnog suda. Na Đurđevačkim pijescima produžit će se pješačka staza te će se dodati novi sadržaji za posjetitelje kao što su edukativne ploče, klupe i hotel za kukce. Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci će na multimedijalan način posjetiteljima kroz koncept proširene stvarnosti u zatvorenom prostoru prezentirati sve posebnosti pustinjskog krajolika i bogatstvo raznolikosti životinjskog i biljnog svijeta koji živi na pijescima i to neovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima. Zahvaljujem svima koju su sudjelovali u izradi ovog zbornika koji je na jednom mjestu objedinio informacije i činjenice upravo o našim pijescima- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Zbornik su predstavili akademik Franjo Tomić, voditelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Križevcima, akademik Ferdo Bašić, urednik Zbornika, Nikola Cik, autor, akademik, Igor Anić te akademik Dragutin Feletar, urednik.