Obilježena 5. obljetnica oslobađajuće presude generalu Mladenu Markaču


Petak, 17. studenoga 2017.

Dom Mladen Markač bio je premali za sve zainteresirane na svečanosti obilježavanja pete obljetnice izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održane u čast počasnog građanina Grada Đurđevca, heroja Domovinskoga rata generala Mladena Markača.

Udruga Peski-Art Đurđevac u suradnji s Turističkom zajednicom grada Đurđevca, Mjesnim odborom Peski-Đurđevac, Udrugom žena Peski i Udrugom udomitelja djece Osmjeh i ove je godine organizirala obilježavanje ove obljetnice. Kulturni je to događaj okupljanja kulturnih volontera i amatera, koji svojim angažmanom i doprinosom žele doprinijeti da se ovi značajni datumi ne zaborave.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Oktet Sveti Juraj Đurđevac, KUD Petar Preardović i to tamburaška sekcija i ŽVS Katarine, učenici 2.d razreda Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac, Matija Vogrinčić i David Islam.

Prisutnima se prigodnim riječima obratila predsjednica Mjesnog odbora Peski Ljubica Cestar, predsjednik Udruge Peski – Art Franjo Mihočka, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, župnik Župe Svetog Jurja iz Đurđevca Marko Rac, izaslanica Župana Koprivničko-križevačke Verica Rupčić, povjesničar umjetnosti prof. Franjo Horvat, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, te poseban gost, izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije i njegov zamjenik, dožupan Josip Dabro.

Kako bi širili spoznaju o važnosti donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, ali i promovirajući vrijednosti Domovinskoga rata, doprinosa hrvatskih branitelja i generala Markača hrvatskoj slobodi, likovni radovi daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene njihov doprinos ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.
Ove godine likovni radovi nastali na radionici Peski-Art namijeni su Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana.

Kako ova ustanova ove godine obilježava i 160 godina djelovanja i svojega osnutka odluka nas kao organizatora projekta o mjestu darovanja likovnih radova bila je laka i neupitna- rekao je predsjednik udruge Franjo Mihočka.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

Na kraju svečanosti prisutni su se podsjetili na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te pozvali sve da upaljenom svijećom na svojim prozorima odaju počast obrani i stradanju herojskoga grada Vukovara.