Udruga Mali princ: predsjednica Kristinka Štefan dobila nagradu za promicanje ljudskih prava Mara Matočec


Srijeda, 17. lipnja 2020.

Predsjednici Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Mali princ Kristinki Štefan u ponedjeljak 15. lipnja uručena je nagrada Koprivničko-križevačke županije za promicanje ljudskih prava Mara Matočec.

Svečanost dodjele javnih priznanja održana je u Hotelu Podravina u Koprivnici. Nagrade su svečano uručili župan Darko Koren i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Ova nagrada dodijeljena je za najviše zasluge u promicanju ljudskih prava i temeljnih sloboda na području Koprivničko-križevačke županije, zbog predanog volonterskog rada na unaprjeđenju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, a posebno kroz rad Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Mali princ u Đurđevcu.

U 15-godišnjem volonterskom radu na mjestu predsjednice Udruge Kristinka Štefan svojim predanim radom pridonosi ostvarivanju cilja zbog kojih je Udruga osnovana, a to je unapređenje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Kroz svoje djelovanje u Udruzi pomaže, kako djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom, tako i njihovim obiteljima, da lakše prihvate i zajednički nose svoje probleme, doprinosi promijeni svijesti o osobama s invaliditetom kao ravnopravnim članovima društva i razvija udrugu usmjerenu prvenstveno prema deinstitucionalizaciji kako bi članovi Udruge živjeli u svojoj socijalnoj okolini i u svojim obiteljima.

U vrijeme kad je postala predsjednica, djelovanje Udruge bilo je skromno, aktivnosti su se provodile jednom tjedno u učionici Područne škole za djecu s teškoćama. Renoviranjem derutnog gradskog prostora uspjela je osigurati kvalitetne preduvjete za rad s osobama s teškoćama. Prijavama na natječaje Ministarstava, jedinica lokalne samouprave i uprave, tvrtki i Europskih strukturnih fondova nastojala je iznaći potrebna financijska sredstva za provođenje svih planiranih aktivnosti kojih je iz godine u godinu bilo sve više.

Zahvaljujući njenom predanom volonterskom radu kroz proteklih 15 godina, danas Udruga djeluje u 150 m2 gradskog prostora u kojem se svakodnevno provode 10-satne aktivnosti za 22 odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i 13-tero djece s teškoćama osnovnoškolske dobi iz grada Đurđevca i okolnih općina  i za koje aktivnosti organiziraju 3 zaposlene osobe i 2 honorarne suradnice, a čije financiranje je omogućeno kroz odobrene programe i projekte Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te jedinica lokalne samouprave i uprave.

Od 2019. godine Udruga provodi i dva projekta 100% financirana iz Europskog socijalnog fonda i zapošljava dodatnih 12 osoba. Tako se kroz EU projekt „Pružanje usluge osobne asistencije osobama s intelektualnim teškoćama u Koprivničko-križevačkoj županiji“ pruža usluga osobne asistencije za 10 korisnika s područja Koprivničko-križevačke Županije, dok se kroz projekt „Za bolje sutra“ educira 5 radno sposobnih osoba s intelektualnim teškoćama za lakše uključivanje u tržište rada. U 2019.g. Udruga tako zapošljava sveukupno 16 osoba i godišnji prihodi po prvi puta prelaze milijun kuna.

Tijekom 2019.g. Udruga prijavljuje nove projekte na natječaje Europskih fondova te je u suradnji s gradom Đurđevcom prijavila gradnju novog prostora Udruge čije financiranje je ovih dana odobreno u iznosu većem od 14 milijuna kuna.