Zvončići iznenadili roditelje specijalitetitima: pečena turkinja i koštice


Subota, 1. prosinca 2018.

Jedan od najslađih, a ujedno i najstariji specijalitet jeseni je pečena turkinja i pečene koštice. To znaju djeca iz vrtićke skupine Zvončići, koji su se od jutra primili posla i za svoje roditelje pripremili specijalitet.

Tijekom jutarnje aktivnosti Zvončići su čistili Turkinju, izdvajali koštice i pripremili sve za peći. Te su nam tete kuharice to ispekle. Za ručak su kušali Turkinju, a dio su ostavili kao iznenađenje za roditelje koji su popodne došli na radionicu. U sklopu projekta grupe Tancaj, tancaj crni kos ugostili su učitelja glazbenog Dražena Štefana koji je roditeljima pokazao kako napraviti glazbala od prirodnih materijala. Sve materijale za radionicu prikupili su u okolišu koji ih okružuje (kora drveta, tikva(šef), stabljika kukuruza,trska,vrba, stari ćupovi)…  Učitelj Dražen uveo je roditelje u svijet glazbe svirkom na neobičnim, a posve prirodnim instrumentima kojima se sviralo „negda“. Uz pomoć učitelja roditelji su izradili mrgudala, frulice, piskove, kanta bas, zvečke. Naučili nove pojmove te neki po prvi put probali svirati instrument. Za kraj radionice svi su skupa napravili pravi mali bend. A učitelj Dražen počastio ih je svirkom na gajdama koje je također sam izradio.

Jedan od glavnog cilja radionice njegovanja kulturne, baštine i običaja i prenošenje na najmlađe ostvarivat  ćemo tijekom cijele godine. Djeca će svakodnevno moći svirati na izrađenim instrumentima, upoznati se sa njihovim imenima a daljnjim radionicama upoznati nošnju, ples našeg područja.

Velika zahvala učitelju Draženu Štefanu koji je nesebično svoj talent podijelio sa svima koji su se odazvali radionici, kao i svim roditeljima koji će pomoći pri ostvarivanju planiranog projekta.