Diganke, zlevanke i prkači privukli brojne ljubitelje kolača: kum izložbe Mladen Grdović


Subota, 27. lipnja 2020.

U sklopu ovogodišnje Picokijade održana je tradicionalna najkraća i najslađa izložba kolača Diganke, zlevanke i prkači u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i Udruge žena Grada Đurđevca. Ova priredba svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u tradiciju i slastice.

Na ovogodišnjoj izložbi kolača sudjelovalo je oko 40 udruga i izlagača s područja naše županije, Virovitičko-podravske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije. Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova ovog dijela Podravine. Izložba kolača poprimila je tradicionalni karakter, te je svojim kontinuiranim održavanjem postala regionalno prepoznatljiva. Ova “slatka” priredba promiče starinske vrste kolača te upoznaje posjetitelje s ručnim radovima, starinama, starim običajima i njihovim vrijednostima.

Ove godine izložba je imala za kuma popularnog pjevača Mladena Grdovića. U obavljanju poslova kumstva i degustiranju mnogobrojnih slastica pomogali su  mu domaćini gradonačelnik Hrvoje Janči i Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca. Voditeljica programa bila je dobro poznata Đurđevčanka, čuvarica kulturne baštine, Anđela Lenhard Antolin.

Kum Mladen pohvalio je trud organizatora i svih udruga koje svojim angažmanom promiču i upoznaju mlade, ali i ostale posjetitelje o vrijednosti čuvanja starih običaja i starina. Službeno je otvorio izložbu te je svima poželio da uživaju u bogatstvu ponuđenih slastica, a na poklon je dobio i đurđevačku pogaču z oreji.

O značaju održavanja ovakvih priredbi i očuvanju naše tradicije na samom otvorenju govorila je Anđela Lenhard Antolin, te je podsjetila na nedavnu zaštitu pogače z oreji.