Dom kulture u Đurđevcu dobit će novi izgled: osigurano sufinanciranje od 2 mil. kuna


Utorak, 13. studenoga 2018.

Nakon što je projekt energetske obnove zgrade Doma kulture prošao ocjenu kvalitete gradonačelnik je potpisao Ugovor o financiranju s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

Vrijednost projekta je nešto više od 3,6 mil. kuna, a Grad Đurđevac je uspješno osigurao sufinanciranje preko poziva za energetsku obnovu javnih objekata kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt će se sufinancirati s 2 mil. kuna dok je ostali dio planiran u proračunu Grada. Dom kulture je arhitektonski vrijedan, ali trenutno je neučinkovit zbog jednostrukih staklenih površina koje ga prekrivaju i zastarjelim sustavom grijanja.

Ovim projektom predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se očekuje ušteda energije čak do 88%.

Prostor Doma kulture koristi se za održavanje brojnih manifestacija u organizacije Grad Đurđevca i Turističke zajednice te ga koriste brojne ustanove i udruge za svoje aktivnosti. Ulaganjem u energetsku obnovu osigurat će se ugodan i energetski učinkovit prostor za rad kulturno-umjetničkih udruga te boravak građana koji će prisustvovati brojnim manifestacijama i događanjima koje se organiziraju u Domu kulture.

Osnovni cilj projekta je ostvarenje značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti te smanjenje potrošnje energije.

– Imat ćemo bolje uvjete za odvijanje kulturnog života u gradu, od kazališnih predstava, nastupa KUD-a, glazbene škole i svega ostaloga. Moguće je i da kino bude unutra, pogotovo kada zamijenimo sjedalice. Problem je upravo u tome što se i sada tamo stalno nešto održava, a prostor nije adekvatan. Paljenje kotlovnice za jedan dan košta 5.000 kuna, a svejedno svi na predstavi sjedimo u kaputima – istaknuo je gradonačelnik Janči.

 

Naziv projekta: Energetska obnova zgrade Doma kulture na adresi Vladimira Nazora 2, Đurđevac, KK.04.2.1.04.0467
Naziv korisnika: Grad Đurđevac
Ukupna vrijednost projekta: 3.827.395,00 kuna
EU sufinanciranje projekta: 1.977.073,62 kuna
Razdoblje provedbe projekta: 31.10.2018. – 31.10.2020.
Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014-2020”.
Foto: Projekt  unutarašnjeg uređenja zgrade Doma kulture- Grad Đurđevac