Dom kulture u Đurđevcu dobit će novi izgled


Subota, 25. kolovoza 2018.

Projekt energetske obnove zgrade Doma kulture koji je Grad Đurđevac prijavio na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja namijenjenog energetskoj obnovi javnih ustanova prošao je ocjenu kvalitete, te se uskoro očekuje odluka o financiranju.

Dom kulture je arhitektonski vrijedan, ali trenutno je neučinkovit zbog jednostrukih staklenih površina koje ga prekrivaju i zastarjelim sustavom grijanja.

Izrađenim projektom predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se očekuje ušteda energije čak do 88%.

Prostor Doma kulture koristi se za održavanje brojnih manifestacija u organizacije Grad Đurđevca i Turističke zajednice te ga koriste brojne ustanove i udruge za svoje aktivnosti. Ulaganjem u energetsku obnovu osigurat će se ugodan i energetski učinkovit prostor za rad kulturno-umjetničkih udruga te boravak građana koji će prisustvovati brojnim manifestacijama i događanjima koje se organiziraju u Domu kulture.

Osnovni cilj projekta je ostvarenje značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti te smanjenje potrošnje energije.

– Imat ćemo bolje uvjete za odvijanje kulturnog života u gradu, od kazališnih predstava, nastupa KUD-a, glazbene škole i svega ostaloga. Moguće je i da kino bude unutra, pogotovo kada zamijenimo sjedalice. Problem je upravo u tome što se i sada tamo stalno nešto održava, a prostor nije adekvatan. Paljenje kotlovnice za jedan dan košta 5.000 kuna, a svejedno svi na predstavi sjedimo u kaputima – istaknuo je gradonačelnik Jnači.

Vrijednost projekta je nešto više od 3,6 mil. kuna, a ukoliko projekt bude prihvaćen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja će ga sufinancirati s 51% sredstava od ukupne vrijednosti projekta.