Đurđevac predvodnik u energetskoj samodostatnosti: u Đurđevcu neće biti poskupljenja


Petak, 2. prosinca 2022.

Gradonačelnik Janči: "U Đurđevcu neće biti poskupljenja"

I prije nego što je sredinom ovog tjedna u Đurđevcu održana konferencija "Energetski izazovi gradova i općina", koja je okupila vodeće energetske stručnjake, predstavnike resornih ministarstava i brojne gradonačelnike, đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči zaintrigirao je pažnju javnosti na nacionalnom nivou.

Mnogi hrvatski mediji prenijeli su izjave koje je gradonačelnik dao tijekom svog gostovanja na nacionalnoj N1 televiziji, od kojih je najupečatljivija bila ona da u njegovom gradu neće doći do poskupljenja javnih usluga:

"Postigli smo cilj da rast cijena energenata ne utječe na cijene javnih usluga. Na početku energetske krize najavili smo rast cijena energenata, ali smo se konkretnim mjerama i projektima pobrinuli da to ne poveća cijene komunalnih usluga. Zato naši građani mogu biti mirni, u Đurđevcu neće biti poskupljenja"- istaknuo je gradonačelnik Janči.

Na pitanje voditeljice N1 televizije Sandre Križanec kako je to Đurđevcu pošlo za rukom, gradonačelnik Janči objasnio je što je sve gradska vlast napravila u proteklih nekoliko mjeseci: "Odlučili smo cijeli sustav učiniti održivim kroz devet solarnih elektrana. Tri su već u funkciji, a preostalih šest trebale bi biti dovršene do proljeća sljedeće godine. Osim njih imamo i projekt za dvije dizalice topline", kazao je Janči.

O financiranju solarnih elektrana je istaknuo: “Dio sredstava smo povukli iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša, a djelomično smo uložili i vlastita sredstva prenamjenom sredstava koja su bila namijenjena za izgradnju nogostupa i uređenje cesta. Energetska kriza pokazala je da moramo brzo reagirati i da neke planirane stvari moramo odgoditi dok se ovo ne riješi.”

“Isto kao i Zagreb, pokušavamo objediniti uslugu da naše gradske tvrtke nude jedinstvenu uslugu za građane kako bismo mogli pratiti efikasnost i cijenu. U cijeni vode gotovo 30 posto je cijena struje i kad struja poskupi, mora rasti i cijena vode osim ako sami ne proizvodite struju”, dodao je đurđevački gradonačelnik i naglasio da do daljnjega neće biti povećanja cijena vrtića niti drugih javnih usluga za građane Đurđevca.

Jedinstven primjer hrvatskog grada koji je na vrijeme pokrenuo projekte koji jamče energetsku samodostatnost zainteresirao je mnoge, pa su Jančije izjave i njegov polusatni intervju na N1 televiziji proteklih dana prenijeli mnogi nacionalni mediji - Večernji list, Jutarnji list, Poslovni dnevnik, Nacional i mnogi drugi.