Đurđevački vrtićarci i školarci i ove će godine obilježiti Hrvatski olimpijski dan


Utorak, 12. rujna 2023.

I ove će godine u Đurđevcu Hrvatski olimpijski dan biti obilježen organiziranim sportskim aktivnostima najmlađih, i to u srijedu 13. rujna 2023., od 11.00 do 13.30 sati na sportskim terenima Osnovne škole Đurđevac. Tom prigodom Zajednica sportskih udruga grada Đurđevca poziva sve ljubitelje sporta, zdravog života, čistog zraka i promicatelje ovih vrijednosti da podrže obilježavanje ovoga dana svojim dolaskom na sportske terene škole.

U sportske aktivnosti bit će uključena djeca starijih dobnih skupina Dječjeg vrtića Maslačak, učenici Osnovne škole Đurđevac (od 2. - 8. razreda), učenici Strukovne škole Đurđevac (od 1. do 4. razreda) i učenici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva (od 1. do 4. razreda).

– Bit će tu, među ostalim, igrica s didaktičkim pomagalima i zabavnih igrica za male osnovce, igara spretnosti za djecu s teškoćama u razvoju te utrka za veće osnovce i srednjoškolce. U slučaju lošeg vremena predviđene aktivnosti DV Maslačak te nižih razreda OŠ održat će se u istom terminu u sportskoj dvorani Osnovne škole, a utrke učenika se u tom slučaju neće održati. Također vas molim da nam se pridružite nošenjem bijele majice, koja je simbol Hrvatskog olimpijskog dana, i tako s nama sudjelujete u sportskom programu - pozvao je u ime organizatora Hrvatskog olimpijskog dana Ivan Juričić, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca.

Inače. tradicionalno se već u mjesecu rujnu obilježava Hrvatski olimpijski dan (HOD), a  posvećen je datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna. Danas je to općeprihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijskih načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje te mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja.

Hrvatski Olimpijski odbor djeluje na mnogim, različitim područjima te svojim programima ukazuje na važnost sporta u svakodnevnom životu i njegovo poimanje kao kulture življenja. HOD je projekt proslave sporta i olimpizma diljem Hrvatske, a ima tri cilja: masovnije uključivanje građana u razne oblike sportskih aktivnosti i podizanje svijesti o važnosti redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima, razvijanje svijesti o ulozi sporta u službi društva i edukaciju mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju u svijetu.

Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica, “zastava prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je općeprihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.