Grad Đurđevac do sada zaprimio sedam zahtjeva za obnovu obiteljskih kuća izgrađenih do 1980. godine ukupne vrijednosti 200 tis. kn


Ponedjeljak, 7. prosinca 2020.

Grad Đurđevac je početkom listopada ove godine raspisao Javni poziv za dostavu prijava za obnovu obiteljskih kuća izgrađenih do 1980. godine, te je do sada zaprimljeno 7 zahtjeva ukupne vrijednosti od 200.000,00 kuna. Prije odobrenja i isplate sredstava komisija Grada Đurđevca će izaći na teren te će utvrditi ispravnost uvjeta, a osim dokaza o vlasništvu obiteljske kuće potrebno je priložiti i troškovnik ili predračun cjelovite obnove, dok je za pravdanje sredstava potrebno priložiti račune koji se odnose na nabavu građevinskog materijala, stolarije ili kupnje peći odnosno potrebnih materijala za postavu grijanja.

-Neke obitelji koje su podnesle zahtjev već su krenule s prvim radovima na kući te će se njima prvima odobriti i isplatiti bespovratna sredstva. Moram naglasiti da je na području grada Đurđevca u posljednje vrijeme vidljiv trend doseljavanja mladih obitelji s djecom koje kupuju starije kuće koje nakon toga obnavljaju te tako doprinose vizualnom uređenju našega grada, ali i popunjavanju praznih gradilišta unutar grada ukoliko se odluče na izgradnju. Drago mi je vidjeti da sve više građana koristi i kombinira naše mjere- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-I dalje je u punom jeku rušenje starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja, ograda, ali počele su i prve izgradnje  novih temelja kuća na mjestima gdje su srušene stare kuća te je po toj mjeri već odobreno 5 zahtjeva ukupne vrijednosti 125.000,00 kuna. Na području grada i prigradskih naselja srušeno je 110 starih kuća i preko 20 starih ograda koje su zamijenjene novima- rekao je gradonačelnik.

Za obnovu kuća pravo podnošenja zahtjeva imaju mlade obitelji su obitelji s djecom u kojoj su roditelji mlađi od 40 godina, kao i roditelji stariji od 40 godina ukoliko imaju maloljetnu djecu. Pravo na obnovu odnosi se na obiteljske kuće koje su legalno izgrađene do 1980. godine ili koje su legalizirane naknadno, a izgrađene su do 1980. godine. Kriterij za odabir potpunost dokumentacije i redoslijed zaprimanja prijava.

Sufinanciranje se priznaje za cjelovitu obnovu obiteljske kuće koja se odnosi na uređenje krovišta, fasade, zamjenu stolarije i sustava grijanja ili za djelomičnu obnovu ukoliko je dio već obnovljen. Na području grada Đurđevca sufinanciranje iznosi 30% od vrijednosti izvršenih radova na uređenju, a maksimalno 30.000,00 kuna, dok se u prigradskim naseljima sufinancira 50% od vrijednosti izvršenih radova, također 30.000,00 kuna.

Korisnik potpore ne smije u vlasništvu imati druge nekretnine za stanovanje, niti može kombinirati ovu mjeru s mjerama poticanja izgradnje, kupnje ili obnove kuća.

-Ova mjera će posebno biti atraktivna za prigradska naselja gdje se nekretnine mogu kupiti po puno povoljnijim cijenama, možemo reći da je ovo još jedan korak k urbaniziranju i uređenju grada i prigradskih naselja. Mjerom će se oživjeti i privući gospodarska aktivnosti u grad, ali će se i privući još više mladih obitelji da se dosele na naše područje- zaključio je predsjednik vijeća Željko Lacković.

Prijave za subvencioniranje obnove obiteljskih kuća zaprimaju se i dalje, sve do iskorištavanja sredstava planiranih u Proračunu za namjenu subvencioniranja obnove obiteljskih kuća.

 

Sredstva za ovaj program su osigurana iz redovni prihoda Proračuna Grada Đurđevca.

 

Tekst Javnog poziva možete pronaći u nastavku, a sva eventualna pitanja i pojašnjenja ove mjere možete zatražiti na mail: grad@djurdjevac.hr