Grad Đurđevac raspisao javni poziv: sufinancira se obnova obiteljskih kuća izgrađenih do 1980. godine s maksimalno 30.000,00 kn


Srijeda, 7. listopada 2020.

Obavještavaju se građani da je nakon donošenja Programa poticanja obnove kuća za mlade obitelji, Grad Đurđevac raspisao Javni poziv za dostavu prijava s navedenom potrebnom dokumentacijom te se pozivaju sve obitelji koje ispunjavaju uvjete da se prijave na javni poziv.

-Na području grada postoji još mnogo kuća koje su starije, ali su stabilne nisu za rušiti te im je potrebna samo obnova kako bi bile pogodne za useljenje. Stoga je ovaj program usmjeren upravo prema mladim obiteljima koje se useljavaju i iskazuju interes za kupnju i uređenje takvih kuća na našem području- rekao je gradonačelnik.

Pravo podnošenja zahtjeva imaju mlade obitelji su obitelji s djecom u kojoj su roditelji mlađi od 40 godina, kao i roditelji stariji  od 40 godina ukoliko imaju maloljetnu djecu.

Pravo na obnovu odnosi se na obiteljske kuće koje su legalno izgrađene do 1980. godine ili koje su legalizirane naknadno, a izgrađene su do 1980. godine. Kriterij za odabir potpunost dokumentacije i redoslijed zaprimanja prijava.

Sufinanciranje se priznaje za cjelovitu obnovu obiteljske kuće koja se odnosi na uređenje krovišta, fasade, zamjenu stolarije i sustava grijanja. Na području grada Đurđevca sufinanciranje iznosi 30% od vrijednosti izvršenih radova na uređenju , a maksimalno 30.000,00 kuna, dok se u prigradskim naseljima sufinancira 50% od vrijednosti izvršenih radova, također 30.000,00 kuna. Uvjet cjelovitog uređenja nekretnine se ne odnosi ukoliko obiteljska kuća već ima izvedeno prihvatljivo uređenje pojedinog segmenta za kojeg se priznaju troškovi, a što ne utječe na umanjenje iznosa sufinanciranja.

Prije odobrenja i isplate sredstava Grad Đurđevac će putem posebno osnovane komisije utvrditi ispravnost uvjeta, a osim dokaza o vlasništvu obiteljske kuće biti će potrebno priložiti i troškovnik ili predračun cjelovite obnove, dok će za pravdanje sredstava biti potrebno priložiti račune koji se odnose na nabavu građevinskog materijala, stolarije ili kupnje peći odnosno potrebnih materijala za postavu grijanja.

Korisnik potpore ne smije u vlasništvu imati druge nekretnine za stanovanje, niti može kombinirati ovu mjeru s mjerama poticanja izgradnje, kupnje ili obnove kuća.

-Ova mjera će posebno biti atraktivna za prigradska naselja gdje se nekretnine mogu kupiti po puno povoljnijim cijenama, možemo reći da je ovo još jedan korak k urbaniziranju i uređenju grada i prigradskih naselja. Mjerom će se oživjeti i privući gospodarska aktivnosti u grad, ali će se i privući još više mladih obitelji da se dosele na naše područje- zaključio je predsjednik vijeća Željko Lacković.

Prijave za subvencioniranje obnove obiteljskih kuća zaprimaju se od 6. listopada 2020. godine do zaključno 30. studenoga 2020. ili do iskorištavanja sredstava planiranih u Proračunu za namjenu subvencioniranja obnove obiteljskih kuća.

Sredstva za ovaj program su osigurana iz redovni prihoda Proračuna Grada Đurđevca.

Tekst Javnog poziva možete pronaći u nastavku, a sva eventualna pitanja i pojašnjenja ove mjere možete zatražiti na mail: grad@djurdjevac.hr