Vinogradarske puteve međusobno povezuje 13 km asfalta


Utorak, 5. rujna 2017.

Grad Đurđevac je omogućio vlasnicima klijeti da sudjeluju u financiranju asfaltiranja nerazvrstanih šljunčanih puteva u vinogradarskim predjelima prema modelu pola troškova za asfaltiranje snosi Grad, a pola vlasnici vinograda i zemljišta.

U sufinanciranje asfaltiranja goričkih puteva uključilo se oko 200 vinogradara i poljoprivrednika koji su oslobođeni za svoj udio u financiranju, te im je smanjena obveza za komunalnu naknadu i druga davanja prema Gradu.

O povezivanju svih goričkih puteva se govorilo godinama, te je to sada i učinjeno. Do sada je asfaltirano oko 13,2 kilometara goričkih puteva koji uključuju put Staro selo, Mičetinac predio Pesji rep, Klen, prilaz groblju u Čepelovcu, dionicu Crni Jezuš- Mičetinac, dionicu D43- Crni Jezuš- Repetitor, cestu do vidikovca u Malom kostanju, te desni put u Belevinama.

Proveden je i postupak jednostavne nabave za izvođenje asfalterskih radova u predjelu Belevina za lijevi put u dužini 1,1 km, te se uskoro očekuje potpis ugovora nakon čega će krenuti radovi na pripremi terena.

Vinogradari su složni da se njihovo ulaganje u asfaltiranje višestruko isplatilo, te se sve češće i sami odlučuju i na ekološki prihvatljiviji prijevoz do svojih klijeti- biciklom. Goričke puteve ne koriste samo brojni vinogradari i poljoprivrednici već i rekreativci, biciklisti, te zaljubljenici u prirodu.

Za asfaltiranje goričkih puteva i dalje vlada veliki interes, te se u Grad javljaju i vinogradari s drugih predjela koji su također zainteresirani za ovu mjeru.