HRT Pozitivno: strastveni kolekcionar Martin Mahović izložio svoju zbirku od 80 pijevaca u Muzeju Grada Đurđevca


Ponedjeljak, 17. veljače 2020.

Noć muzeja u đurđevačkom Muzeju smještenom u utvrdi Stari grad protekla u znaku najpoznatijeg gradskog simbola – pijetla.

Izložbeni saloni su tom prilikom ugostili izložbu Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta iz privatne kolekcije Martina Mahovića, a na izložbi su predstavljeni uporabni i dekorativni predmeti u formi pijetla koje je ovaj kolekcionar sakupljao na svojimputovanjima svijetom.

Ovu zanimljivu priču o izložbi, ali i povezanosti s Legendom o Picokima prepoznao je i HRT koji je izradio reportažu koja je ovaj vikend prikazana u emisiji Pozitivno.

– Đurđevac je grad Picoka i mi se ponosimo s našim pijetlom koji nas je stavio na listu nematerijalnog dobra Republike Hrvatske. Naša Picokijada je ušla u Top manifestacije upravo zbog Legende o Picokima. Putujući svijetom promičemo priču o pijetlu i našoj legendi. Zanimljivo je kako i druge drže, drugi narodi također imaju svoje legende o pijetlima. Činilo mi se zanimljivim dovesti sve te priče u Đurđevac i na neki način približiti svjetske pijetle Đurđevcu- istaknuo je Mahović.

Dodao je kako se legende o pijetlu nalaze kod brojnih naroda, tako u svim slavenskim narodima postoje legende o pijetlu, Francuzi, Portugalci, Talijani imaju pijetlove u legenda. Posebno je istaknuo Kineze koji imaju i godinu pijetla u svojem horoskopu.

– Ispada da je pola ljudi na ovom svijetu picoki. Na izložbi je predstavljeno 80-ak eksponati iz preko 20 zemalja. Od Urugvaja, Kube, Njemačke, Kine, Japana, Rusije, Ukraine, Italije pa sve do Slovenije i Hrvatske. Sve te eksponate sakupio sam na svojim putovanjima, ali i po sajmovima starina, aukcijama – istaknuo je.

Mahović, koji je inače strastveni kolekcionar različitih stvari istaknuo je kako sve eksponate inače drži kod kuće.

– Dugo sam godina kolekcionar. Posjedujem velike numizmatičke zbirke, velike zbirke stakla, porculana. Zbirka pijetlova je relativne mlada, tek unazad zadnjih nekoliko godina sam ju počeo sakupljati. U zbirci ima vrlo rijetkih i krasnih eksponata pa tako se može naći Francuski kraljevski porculan, Rusko kuhalo u obliku pijetla, iz Urugvaja eksponati od žada. Jedan eksponat je i od šungita, iznimno rijetkog materijala za kojeg se smatra da je nastao od meteorita – ispričao je.

-Ipak najbolje je da svi zainteresirani dođu u Muzej Grada Đurđevca i sami se uvjere ljepote pijevaca koji su nastali diljem svijeta- naglasio je.

Isječak iz emisije možete pogledati na slijedećoj poveznici: