Kuća Osmijeha riješiti će stambeno pitanje udomljene djece koja izlaze iz sustava socijalne skrbi


Četvrtak, 25. srpnja 2019.

Grad Đurđevac je s partnerima Centrom za socijalnu skrb Đurđevac i Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh još prošle godine prijavio projekt pod nazivom Kuća Osmijeha na javni poziv za dostavu projektnih prijedloga Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.

Ovaj je tjedan došla potvrda da je projekt prošao prvu stepenicu tj. administrativnu provjeru te je upućen na vrednovanje same projektne prijave.

Na području Đurđevca djeluje Udruga udomitelja za djecu Osmijeh. Udruga ima 30  udomiteljskih obitelji koje udomljavaju oko 50 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Udomljena djeca u dobi su od 1-18 godina.

Cilj projekta je pružanje adekvatne stručne pomoći djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su smješteni u udomiteljskim obiteljima, a članovima udruge Osmijeh podrška za svakodnevno suočavanje sa specifičnim problemima udomiteljstva.

Projektom će se opremiti stambeni prostor u kojem će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon navršenih 18 godina izlaze iz sustava udomiteljstva. Planirana je i adekvatna stručna pomoć udomiteljima i mentorima kroz razne edukacije.

U cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji, Đurđevcu i okolnim općinama ne postoji organiziran stambeni prostor koji je osiguran za mlade koji izlaze iz sustava udomiteljstva. Ne postoji ni adekvatna stručna pomoć i podrška udomiteljima za kvalitetnije i specijalizirano udomiteljstvo. Problem nastaje jer udomljena djeca mogu u udomiteljskoj obitelji ostati samo do 18.-te g. nakon čega su prepuštena sama sebi. Ponosim se što će ovo biti prva takva stambena zajednica u našoj županiji- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projekt obuhvaća razdoblje od 24 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta je oko 1,2 mil. kuna. Projekt bi se u cijelosti trebao financirati iz sredstava EU.