Nastavak obnove utvrde Stari grad: u tijeku konzervatorsko-restauratorski radovi na ulazu i u veži


Četvrtak, 17. listopada 2019.

Muzej Grada Đurđevca je kao i proteklih godina preko Ministarstva kulture uspješno osigurao sredstva u iznosu od 120.000,00 kuna za daljnji nastavak uređenja spomenika kulture, utvrde Stari grad. Dio sredstava osigurano je i od strane Grada Đurđevca i Koprivničko- križevačke županije.

Uz već prethodno uređene hodne plohe tzv. vanjskog dvorišta, atrija i veže koji su zaokružili vizualni izgled utvrde, provedena arheološka istraživanja na mjestu istočnog bedema te restauraciju i konzervaciju istog, slijedi uređenje vrlo značajnih kamenih detalja na utvrdi. Uz dozvolu i nadzor nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture ovog tjedna započeli su restauratorski i konzervatorski radovi na vanjskom dijelu kamene plastike, odnosno na dovratnicima pri ulazu u utvrdu Stari grad te na bazama kolobrana, lučnim nadvojima dvaju lukova te klupčicama između dvostrukih lukova u veži utvrde.

Trenutni radovi obuhvaćaju proces čišćenja vodom pod reguliranim tlakom, gdje se kamen čisti od naslaga skrame i biološkog obraštaja na kamenoj plastici, a istovremeno se zadržava izvorna patina kamene plastike i omogućuje se saniranje nastalih oštećenja te rekonstrukcija dijelova koji nedostaju.

Na kraju se kompletna površina kamene plastike obuhvaćene konzervatorsko-restauratorskim radovima premazuje vodoodbojnim i paropropusnim kemijskim sredstvima za konsolidaciju i zaštitu kamena.

Kontinuirana briga Grada za jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih srednjovjekovnih spomenika na području kontinentalne Hrvatske te uređenje njegovog okoliša provodi se intenzivno već nekoliko godina zaredom, a izmjena nove vizure postaje uz muzejske sadržaje magnet za dolazak brojnih posjetitelja, turista ne samo iz Hrvatske, nego i inozemstva.

Muzej će unatoč radovima biti otvoren za posjetitelje.