Nastavljamo sa projektima i povlačenjem EU sredstava- gradonačelnik Janči: radi se na 33 projekta ukupne vrijednosti 133 mil. kn


Utorak, 17. rujna 2019.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali i usvojili dvadeset točaka dnevnog reda.

Gradonačelnik Hrvoje Janči u svom polugodišnjem izvješću o radu istaknuo je dosadašnju dobru suradnju sa središnjom vlasti, koja je takva najviše zahvaljujući našem saborskom zastupniku i predsjedniku Gradskog vijeća Željku Lackoviću, te odličnoj suradnji s ŽUC-om, HEP-om, HŽ-om i Centrom za vozila s kojima zajednički provodimo projekte.

– Ono što je bitno jest poslovanje Grada, gradskih ustanova i tvrtki. Važno je da su financijski stabilni, da podmiruju svoje obaveze. Mi smo primjer kako jedan sređeni grad može dobro funkcionirati za dobrobit svojih građana. U Đurđevcu je stalno prisutna građevinska aktivnost, mijenja se vizura grada, zamjenjuje se komunalna infrastruktura, proširuju se kolnici, asfaltiraju kolni prilazi i gorički putevi, rade se nove staze. Grad Đurđevac u provedbi ima čak 23 projekata vrijednosti, 7 prijavljenih projekta, a još tri projekta su spremna za prijavu. Ukupna vrijednost tih projekta je 133 mil. kuna od čega je udio Grada 23 mil. kuna, a svoj dio planiramo prijavljivati za osiguravanje dodatnog sufinanciranja vlastitog udjela- naglasio je gradonačelnik Janči.

-Vidimo oko nas brojne projekte koji su u provedbi. Dvije energetske obnove škole su dovršene, završena je nadogradnja škole, kreće energetska obnova MUP-a, očekujemo za sedam dana potpis ugovora i početak radova. Poduzetnički inkubator je dovršen, sazvan je i tehnički pregled za zgradu. Vjerujem da nećemo imati problema s popunjavanjem, da će inkubator iznjedriti nova radna mjesta, ali i nove poduzetnike. Izgrađena je nerazvrstana cesta Mičetinac – Čepelovac. Tu je i razvoj Poslovne zone A Sjever, dokumentacija je na pregledu, čekamo potvrdu i tad će krenuti raspis javne nabave. U tijeku je i izgradnja novog kružnog toka na Peskima, te rekonstrukcija cestovnog mosta i izgradnja novog pješačkog mosta za povećanje sigurnosti u tom kvartu. Nadogradit ćemo Interpretacijski centar, a uskoro bi trebala krenuti i izgradnja hostela s 50 kreveta te uređenje posjetiteljskog centra. U tijeku je i obnova Doma kulture, cilj nam je u potpunosti urediti zgrade i njihov okolišu u središtu grada  – izdvojio je gradonačelnik veće projekte.

-Raspisano je puno natječaja koje moramo što bolje iskoristiti. Točno znamo što nam treba i što želimo napraviti u Đurđevcu. Konstantno pripremamo projektnu dokumentaciju. Slijedeće što planiramo prijaviti izgradnju zgrade za udrugu Mali princ sa stambenim zajednicama, izgradnju sortirnice i izgradnju kompostišta- rekao je gradonačelnik.

-Brojne projekte provode i naše ustanove, ali i komunalne tvrtke, tako naše Komunalije čekaju potpis ugovora za Aglomeraciju i čeka se početak radova. Osim što preko natječaja osiguravamo sredstava za provedbu projekata postoje i brojni drugi benefiti, a to je zapošljavanje. Na projektima koji su u provedbi zaposleno je 35 osoba-  15 gerontodomaćica, 10 pomoćnika u nastavi, jedan voditelj projekta, voditelj inkubatora, tri učiteljice, dvije kuharice, stručni suradnik na projektima, spremačica i administrator projekta. Osim zaposlenika grada u sufinanciranje plaća su uključene osobe i iz naših ostalih ustanova. Ovo je samo nastavak dosadašnjeg načina rada, a i ova je godina može se reći godina pripreme, prijave i provedbe projekata- zaključio je gradonačelnik.