Novi sportski i turistički sadržaji u Park šumi: nakon škole u prirodi i hostela, kreće projekt uspostave poučne i trim staze u Boriku


Utorak, 19. svibnja 2020.

Grad Đurđevac je nakon škole u prirodi i hostela uspješno prijavio još jedan projekt vezan uz Park šumu Borik kroz koji će se nastaviti raditi na promociji i dodavanju sportskih i turističkih sadržaja kako bi se očuvala borova šuma.

Radi se o projektu Uspostave i uređenje poučne staze u Park šumi Borik i uređenje trim-staze, a projekt je prijavljen na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi te je ovaj tjedan potpisan i ugovor o financiranju.

Projekt je u cijelosti financiran sredstvima iz programa ruralnog razvoja, a vrijednost projekta iznosi oko 744.000,00 kuna.

Njime će se uredit postojeće postaje trim staze, gdje će se obnoviti i zamijeniti stare i dotrajale sprave za vježbanje. Osim toga, duž trim staze uspostavit će se poučna staza koja će pratiti 20 postaja trim staze, a predviđeno je postavljanje 18 postaja poučne staze.

Kretanje kroz šumu i sam početak trim staze bit će pomaknut od sadašnjeg ulaza (pokraj salona namještaja) te će se ulaz povezati  sa drvenom šetnicom koja povezuje utvrdu Stari grad, Hrvatsku Saharu te Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.

Edukativni sadržaji poučne staze tematski su povezani s bogatstvom flore i faune koja obitava u geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci, te s prošlošću smirivanja Krvavih pijesaka tj. sadnje borove šume kako bi se smirilo seljenje pijeska na okolnu plodnu zemlju.

-S obzirom da je veliki dio Park šume Borika unutar samoga grada nju sve više posjećuju zaljubljenici u prirodu,  brojni sportaša, ali i rekreativci koji koriste trim stazu. Trenutno je u tijeku izgradnja hostel gdje će biti smještena škola u prirodi, a  to je samo dogradnja na postojeće turističke sadržaje, ali i sportsku infrastrukturu grada Đurđevca. Edukativni dio staze će biti logičan slijed projekta prirodne baštine gdje će djeca i mladi moći naučiti nešto više o flori i fauni Đurđevačkih pijesaka te borbi đurđevčana s krvavim pijeskom čije su širenje upravo oni spriječili sadnjom borove šume- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.