Odjel za učenike s teškoćama u razvoju: učenici posjetili slatkovodni akvarij u Karlovcu


Četvrtak, 28. rujna 2023.

Ovaj su tjedan polaznici Odjela za učenike s teškoćama u razvoju, u organizaciji OŠ Đurđevac i grada Đurđevca posjetili Aquatiku, slatkovodni akvarij u Karlovcu.

Aquatika je jedini potpuno slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Izložbeni postav akvarija prikazuje tok krške rijeke koji predstavlja riječnu floru i faunu, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Učenici su uživali u tajanstvenom riječnom svijetu i razgledavali primjerke šarana, pastrve, štuke, soma, deverika, crvenperke i još mnogih drugih slatkovodnih ribljih vrsta. Naučili su da su endemi vrste koje su rasprostranjene u samo jednom određenom prostoru te kako u hrvatskim rijekama ima čak 50-tak endema. Posebno ih se dojmila endemska vrsta jadranska jesetra koja ih je svojim vanjskim izgledom podsjetila na morskog psa. Ponovili smo zašto ne smijemo onečišćavati rijeke i naučili kako su strane invazivne vrste riba opasnost za biološku raznolikost naših rijeka.

Nakon posjeta akvariju učenici su se okrijepili ručkom u McDonald’s-u, a potom puni dojmova i s velikim osmijesima na licima vratili se kućama.