Održive misli: gradonačelnik Janči podijelio Zelenko bojanke vrtićarcima u Maslačku


Petak, 1. ožujka 2019.

U sklopu projekta Održive misli Dječji vrtić Maslačak posjetio je gradonačelnik Hrvoje Janči te je djeci starije odgojne skupine podijelio bojanke Zelenko i eko ekipa koje su tiskane u sklopu spomenutog projekta.

Gradonačelnik je kroz razgovor djeci na jednostavan način objasnio problematiku stvaranja otpada, te štetnosti koje uzrokuje na okolinu. Napomenuo im je da s roditeljima prelistaju i pročitaju bojanke kako bi i oni obnovili svoje znanje o tome koja je važnost održivog gospodarenja otpadom.

Djeca će u vrtiću zajedno s odgojiteljicama bojati bojanke na temu gospodarenja otpadom te će svaki tjedan učiti o pravilnom i održivom postupanju sa otpadnim materijalima. Maskota koja je odabrana kao najpogodniji lik za pružanje informacija o otpadu i koji se koristi u projektu je list Zelenko koji vodi djecu kroz bojanku.

Kako bi se djeci još više približila ova tema vrtić će još jednom posjetiti Gradsko kazalište Đurđevac s novom interaktivnom predstavom. Prošli tjedan održano je i snimanje drugog radio spota koji će se emitirati na radiju od početka idućeg tjedna.

Ravnateljica vrtića Marija Čupen Tomica izrazila je veliko zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom eko projektu posebice jer je naš vrtić proglašen eko vrtićem.

Cilj projekta je da kroz aktivno sudjelovanje škola i vrtića preko edukativnih aktivnosti uspješno educirati djecu o važnosti održivog upravljanja otpadom kako bi se na taj način doprinijelo zdravijoj i kvalitetnijoj okolini, ali i kako bi se preko djece koja usvajaju nove navike utjecalo i na roditelje.

Ukupna vrijednost projekta je 492.000,00 kuna, a projekt je sufinanciran od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 472.000,00 kuna, dok je preostali dio osiguran u proračunu Grada Đurđevca i općina.

Podsjećamo da je prijavitelj i nositelj ovoga projekta Grad Đurđevac, a partneri na projektu su općina Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Novo Virje, Virje, Molve, Kalinovac i Ferdinandovac.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

OM opcine 040220