Novi turistički i sportski sadržaji u park šumi Borik: izabran izvođač radova, uskoro kreće uspostava i izgradnja poučne i trim staze


Srijeda, 29. srpnja 2020.

Grad Đurđevac je nakon škole u prirodi i hostela uspješno prijavio još jedan projekt vezan uz park šumu Borik kroz koji će se nastaviti raditi na promociji i dodavanju sportskih i turističkih sadržaja kako bi se očuvala borova šuma.

Radi se o projektu Uspostave i uređenja poučne staze u park šumi Borik i uređenja trim-staze, a projekt je prijavljen na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi te je potpisan i ugovor o financiranju. Danas je završen i postupak javne nabave  te je izabran izvođač radova, a uskoro se očekuje i početak prvih radova.

Projekt je u cijelosti financiran sredstvima iz programa ruralnog razvoja, a vrijednost projekta iznosi oko 744.000,00 kuna.

Njime će se urediti postojeće postaje trim staze, gdje će se obnoviti i zamijeniti stare i dotrajale sprave za vježbanje. Osim toga, duž trim staze uspostavit će se poučna staza koja će pratiti 20 postaja trim staze, a predviđeno je postavljanje 20 postaja poučne staze.

Edukativni sadržaji poučne staze tematski su povezani s bogatstvom flore i faune koja obitava u geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci te s prošlošću smirivanja Krvavih pijesaka tj. sadnje borove šume kako bi se smirilo seljenje pijeska na okolnu plodnu zemlju.

-S obzirom na to da je veliki dio Park šume Borika unutar samoga grada, sve ju više posjećuju zaljubljenici u prirodu,  brojni sportaši, ali i rekreativci koji koriste trim stazu. Trenutno je u tijeku izgradnja hostela gdje će biti smještena škola u prirodi, a  to je samo dogradnja na postojeće turističke sadržaje, ali i sportsku infrastrukturu grada Đurđevca. Edukativni dio staze bit će logičan slijed projekta prirodne baštine gdje će djeca i mladi moći naučiti nešto više o flori i fauni Đurđevačkih pijesaka te borbi đurđevčana s krvavim pijeskom čije su širenje upravo oni spriječili sadnjom borove šume- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Kretanje kroz šumu i sam početak trim staze bit će pomaknut od sadašnjeg ulaza (pokraj salona namještaja) te će se ulaz povezati s drvenom šetnicom koja povezuje utvrdu Stari grad, Hrvatsku Saharu te Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.