Park šuma Borik: u Đurđevcu krenula izgradnja hostela za školu u prirodi


Petak, 10. siječnja 2020.

Nakon što su krenuli radovi na Posjetiteljskom centru, krenuli su i prvi radovi na izgradnji hostela u Park šumi Borik, a u sklopu projekta prirodne baštine Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka.

Riječ je o zgradi koja se nalazi u šumi Borik i koja će se pretvoriti u hostel sa smještajnim kapacitetima. Plan je pokrenuti i školu u prirodi gdje će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku iz prve ruke upoznati posebnosti života na Peskima.

Trenutno su u tijeku radovi na rušenju postojeće zgrade nakon čega će na postojećim temeljima krenuti izgradnja nove zgrade za održavanje škole u prirodi.

-Smještajni kapaciteti prvenstveno će biti namijenjeni školarcima i vrtićarcima koji će dolaziti u našu školu u prirodi. Planiramo organizirati kreativne radionice na kojima bi djeca kroz rad i igru spoznala vrijednost i ljepotu naše prirodne baštine, a to su Đurđevački pijesci i Park šuma Borik. Većinu vremena djeca bi provodili na otvorenome istražujući šumu koja ih okružuje uz zabavne sportske aktivnosti- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Želimo turistički grad za što nam je nužan prirodni dio kontinentalnog turizma, a što ćemo dobiti kroz šumu Borik, Đurđevačke pijeske te prostor između Drave i Bilogore. Predviđamo da će svi radovi biti gotovi do kraja iduće godine pa bismo mogli imati otvorenje triju novih turističkih lokacija vezanih uz Đurđevačke pijeske– rekao je gradonačelnik.

Treći segment obuhvatit će sam rezervat Đurđevački pijesci gdje će se dodatno urediti i označiti poučne pješačke staze, a predviđeno je i postavljanje hotela za kukce te automatskog sustava za iznajmljivanje električnih bicikala.

Ovo će biti sjajna pozivnica za turiste, a ovim projektom Đurđevac će zaokružiti još jednu lijepu turističku priču.

Grad Đurđevac je i za ovaj projekt uspješno osigurao EU sredstava za sufinanciranje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17,3 milijuna kuna, dok je osigurano sufinanciranje u iznosu od 16,2 milijuna kuna.

 

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, KK.06.1.2.02.0048

Naziv korisnika: Grad Đurđevac

Partneri: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KCKKŽ, LAG Podravina, TZ Grada Đurđevca

Ukupna vrijednost projekta: 17.319.657,97 kuna

EU sufinanciranje projekta: 13.678.947,16 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 1.9.2015. - 1.8.2021.

 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“