Pogledajte novu web stranicu Kuće osmijeha: projektom će se riješiti stambeno pitanje udomljene djece nakon 18-e godine


Petak, 11. prosinca 2020.

Grad Đurđevac s partnerima Centrom za socijalnu skrb Đurđevac i Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh provodi projekt pod nazivom Kuća Osmijeha, a cilj projekta je pružanje adekvatne stručne pomoći djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su smješteni u udomiteljskim obiteljima. Kroz projekt se pruža i podrška članovima udruge Osmijeh za svakodnevno suočavanje sa specifičnim problemima udomiteljstva.

Projektom će se opremiti dva stana u kojima će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon navršenih 18 godina izlaze iz sustava udomiteljstva. Planirana je i adekvatna stručna pomoć udomiteljima koju dobivaju kroz edukacije, a do sada su održane već dvije stručne edukacije. Zaposlena su i dva mentora i domar koji će biti potpora i pomoć mladima koji izlaze iz sustava udomiteljstva nakon punoljetnosti te započinju samostalni život. Mentori će im pružati podršku u vidu edukcija i pomoći kod svakodnevnih situacija, npr. kod raspolaganja vlastitim kućnim budžetom, vođenja i održavanja vlastitog kućanstva, pripreme za samostalan život i dr.

-U cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji, Đurđevcu i okolnim općinama ne postoji organiziran stambeni prostor koji je osiguran za mlade koji izlaze iz sustava udomiteljstva. Ne postoji ni adekvatna stručna pomoć i podrška udomiteljima za kvalitetnije i specijalizirano udomiteljstvo. Problem nastaje jer udomljena djeca mogu u udomiteljskoj obitelji ostati samo do 18.-te godine nakon čega su prepuštena sama sebi. Ponosim se što će ovo biti prva takva stambena zajednica u našoj županiji te što naš projekt prati zadanu dinamiku propisanih aktivnosti. U tijeku su i radovi na uređenju stanova i nabava namještaja te se uskoro očekuje i prvo useljenje korisnika- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projekt obuhvaća razdoblje od 24 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta je oko 1,2 mil. kuna te se u cijelosti financira iz sredstava EU.

Kako bi se šira javnost upoznala s projektom i aktivnostima koje prate ovaj projekt kreirana je i web stranica Kuća osmijeha, a kako to izgleda pogledajte na linku u nastavku teksta: http://kucaosmijeha.hr/

 

Foto: arhiva djurdjevac.hr

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020”.