Potpisan ugovor za projekt Zaželi: 15 gerontodomaćica brinut će se o čak 90 korisnika


Ponedjeljak, 30. srpnja 2018.

Danas je u Ravnoj Gori upriličeno svečano potpisivanje ugovora za projekt Zaželi, a ugovor su potpisali  ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i u ime gradonačelnika Grada Đurđevca Ivan Juričić, potpredsjednik Gradskog vijeća.

Grad Đurđevac je uz suradnji s PORA-om Razvojnom agencijom još prošle godine prijavio projekt za zapošljavanja 15 žena na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Zaželi kojega je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Program ZAŽELI namijenjen je i starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Djelatnice će biti zadužene organiziranje prehrane, obavljanje kućnih poslova i uređenje okućnice, za pružanje psihosocijalne podrške te posredovanje u ostvarivanju različitih prava.

Uskoro se planira i raspisivanje natječaja za zapošljavanje za 15 gerontodomaćica koje će se u dvije godine brinuti i pomagati čak 90 naših starijih sugrađana.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,3 mil. kuna, a projekt će u cijelosti financirati ministarstvo.

Cilj je zapošljavanje žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice i žene žrtve obiteljskog nasilja.

Grad Đurđevac je prijašnjih godina preko programa javnih radova Pomoć u kući već provodio sličan projekt preko kojeg je bilo zaposleno devet žena koje su svakodnevno obilazile oko 75 korisnika i pomagale im u obavljanju kućnih poslova, tako da će se svima njima preko programa Zaželi ponovno osigurati potrebna pomoć.