Povijest grada Đurđevca: završena ovogodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Sošice


Četvrtak, 11. srpnja 2019.
Iskopano i istraženo oko 220 grobova:

U predjelu Sošice na izlazu iz Đurđevca prema prigradskom naselju Mičetinac sutra završava četvrta sezona sustavnih arheoloških istraživanja, a arheologe je danas obišao i Hrvoje Janči gradonačelnik Grada Đurđevca.

Ovogodišnja istraživanja su bila usmjerena na prostor gotičke crkve 14. i 15. stoljeća, te romaničke crkve koja joj je prethodila, s namjerom cjelovitog istraživanja groblja unutar crkvene arhitekture. Uz arheološku ekipu iz Hrvatske koja se sastoji od 5 arheologa i 2 antropologa pod voditeljstvom Roberta Čimina i Ivana Valenta iz koprivničkog muzeja, od sredine lipnja pa sve do 12. srpnja 2019. godine ona je upotpunjena s 12 studenata antropologije sa Sveučilišta Mississippi State. U prvom dijelu te škole, provođenom u Zagrebu, američki su se studenti radili na obradi osteoloških ostataka koji su istraženi i prikupljeni na istom lokalitetu u prijašnjim sezonama.

Kroz arheološke i antropološke radove istraženo je oko  220 grobova iz razdoblja od 12. do 16. stoljeća kad su na taj prostor prodrli Turci pa je došlo do iseljavanja na današnji prostor Đurđevca.

- Loši vremenski uvjeti malo su usporili radove, ali sam zadovoljan što smo u dva mjeseca odradili dobar posao i došli do novih važnih saznanja. Grobovi su dobro očuvani, a pronađeni su i komadi drveta, što naslućuje da su se i u tom razdoblju pokojnici pokapali u ljesovima. Uz pokojnike su pronađeni i novčići, nakit i perlice. Istraživanje ovime ne završava, već zapravo počinje.Svi nalazi se šalju na istraživanje na Institutu za antropologiju čime će se dobiti točni podaci. Utvrdit će se kakav je nekada bio način života i prehrane te od čega su najčešće umirali tadašnji stanovnici. Prema procjenama na osnovu pronađenih posmrtnih ostataka prosječna životna dob bila je između 35 i 45 godina – rekao je Ivan Valent.

-Arheološka iskapanja su počela još 2016. godine, a ovo je samo nastavak istraživanja kojemu je cilj spoznati arheološki karakter i potencijal lokaliteta. U svakom slučaju, riječ je o trenutno najvrednijem arheološkom lokalitetu u Đurđevcu koji će se prirodno nadovezati na utvrdu Stari grad i podariti još neispričanu priču o nastanku Đurđevca. Grad Đurđevac je i ove godine osigurao radnu snagu kao pomoć kod arheoloških iskopavanja, a kako je sutra zadnji dan radova za sve sudionike organizirali smo ručak u utvrdi Stari grad u znak zahvale. Mi zaista poštujemo i cijenimo svoju povijest i ovi nalazi zapravo dokazuju postojanje naselja u dalekoj prošlosti. Plan nam je zaštiti ovo područje i u budućnosti ga prezentirati i otvoriti za posjetitelje kao ishodište postanka grada Đurđevca- istaknuo je gradonačelnik.

Već sada je poznato kako će se s ovom međunarodnom ljetnom školom (bio)arheologije nastaviti i dogodine, kada će se istraživati groblje izvan crkvene arhitekture.

Valja napomenuti kako su financijska sredstava za ovogodišnju kampanju osigurali Ministarstvo kulture RH, Grad Đurđevac, Muzeja grada Koprivnice i Mississippi State University, a sveukupno je u ovogodišnji terenski rad uloženo preko 250.000,00 kn. Ovo je još jedan uspješan primjer međunarodne suradnje u kojoj je korist svih dionika podjednaka: strani studenti dobivaju praktično znanje, a hrvatske institucije nenaplatnu pomoć u svojim istraživanjima. Ovakav primjer mogao bi postati model stvaranja međunarodnih suradnji kojima je osnovni cilj skrb o našoj kulturnoj baštini.