Prirodna baština: Posjetiteljski centar s prikazom nastanka pijesaka, spavanje u školi u prirodi, šetnja trim stazom i vožnja električnim biciklima


Četvrtak, 8. listopada 2020.

U Đurđevcu radovi ne staju, a osim izgradnje kružnog toka na Peskima i izgradnje ceste u industrijskoj zoni, u tijeku su i radovi na zgradi Posjetiteljskog centra te zgradi Škole u prirodi, a u sklopu projekta prirodne baštine Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka.

Grad Đurđevac je i za ovaj projekt uspješno osigurao EU sredstava za sufinanciranje, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 22 milijuna kuna dok je osigurano sufinanciranje u iznosu od 16,2 milijuna kuna, a radi se o projektu Prirodne baštine koji ima tri segmenta. Jedan je zgrada škole u prirodi (hostel), drugi Posjetiteljski centar i njegovi izvedbeni projekti koji trebali bi biti gotovi drugi tjedan.

Glavni cilj projekta je stvoriti iskustvo koje će posjetiteljima prenijeti znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka. Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti.

– Sve je to jako važno, građevinski radovi koji traju moraju se sinkronizirati s konceptom kako bi se sve odradilo kako treba. Treći segment je nova ploha na rezervatu Đurđevački pijesci gdje čistimo još jednu plohu, ovaj tjedan krenulo je i strojno-ručno čišćenje. Oko vidikovca će se moći još jednom novom stazom vidjeti nešto novo, bit će tu fenomenalnih stvari, moći će se vidjeti bogata flora i fauna i dr. Ne može čovjek vjerovati kakvih stvari ima tamo – rekao je voditelj projekta Martin Mahović.

Uskoro će se uspostaviti i sustav iznajmljivanja javnih bicikala, u dolasku je 15 električnih bicikala. Osam će ih biti kod hostela, sedam kod Posjetiteljskog centra, dok će na rezervatu biti samo punionica. Hostel se gradi na tri razine, na katu će biti spavaonice, a bit će kapaciteta jednog autobusa, oko pedeset mjesta.

Posjetiteljski centar smještan u samom centru Đurđevca, na rotoru kod crkve sv. Jurja u zgradi bivšeg prekršajnog suda, bit će opremljen najmodernijim sadržajima. Spušteni su stropovi, postavlja se grijanje ili hlađenje, ovisno o sobi.

– Imat ćete sobu hladnu kao da ste ušli u ledenjak, pa kao da ste ušli spilju, bit će i soba u kojoj će se tresti tlo pod nogama zbog pomicanja tektonskih ploča i još interaktivnih sadržaja. Zamislili smo to da posjetitelj koji tamo dođe nauči kako je sve oko nas nastalo, kako su nastali đurđevački pijesci, kako se giba zemlja, kako nastaju potresi i slično. Osigurat će se i doživljaj proširene stvarnosti, bit će tu VR naočala kroz koje će moći vidjeti mamute, stepske slonove i druge životinje koje su tu bile u nekim davnim vremenima – priča Martin Mahović.

Plan je da grupe školaraca prvo obiđu Posjetiteljski centar, a po izlasku će Starogradskom ulicom otići do utvrde Stari grad i pogledati neku od velikih izložbi u Muzeju grada Đurđevca, te će moći će pogledati i interpretacijski centar Picokijade koji također ima proširenu stvarnost. Dolje u restoranu mogu ručati, a poslije ručka mogu svratiti do zoološkog vrta u Hrvatskoj Sahari gdje su deve, ali i razne druge životinje.

– Kruna svega bila bi posjet rezervatu Đurđevački pijeski. Sve ono što su naučili u radionici u zgradi škole u prirodi i u Posjetiteljskom centru mogli bi vidjeti na svoje oči.U Park šumi Borik bit će poučna trim staza. Ovog tjedna kreću renovacijski radovi vrijedni 100 tisuća eura. Obnovit će se sprave, proširiti i očistiti postojeća staza te dodati novi sadržaji kao što je staza u krošnjama. Vani ispred Posjetiteljskog centra napravit će se mali amfiteatar za večernja druženja sudionika- rekao je Mahović.

-Još jednim multimedijalnim prostorom s nizom edukativnih sadržaja Đurđevac će zasigurno biti visoko na ljestvici poželjnih odredišta za školske ekskurzije. Tome će svakako doprinijeti i uređenje smještajnih kapaciteta u šumi Borik gdje su trenutno u tijeku radovi na izgradnji hostela koji će pružati smješta prvenstveno djeci i polaznicima školi u prirodi. Predviđamo da bi svi radovi bili gotovi do kraja godine pa bismo mogli organizirati veliko otvorenje novih turističkih lokacija vezano uz Đurđevačke pijeske– rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Mi smo već prepoznati kao turistički grad, a Grad Đurđevac je odavno prepoznao važnost razvijanja kontinentalnog turizma i prezentacije prirodnih bogatstava. Priroda u Đurđevcu ima puno toga za pokazati, a u ovaj projekt uključili smo i brojne domaće stručnjake kako bi na što bolji način prezentirali Đurđevačke pijeske i njihovu posebnost- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, KK.06.1.2.02.0048

Naziv korisnika: Grad Đurđevac

Partneri: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KCKKŽ, LAG Podravina, TZ Grada Đurđevca

Ukupna vrijednost projekta: 17.319.657,97 kuna

EU sufinanciranje projekta: 13.678.947,16 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 1.9.2015. - 1.8.2021.

 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“