Prirodna baština: potpisan ugovor za multimedijalno opremanje Posjetiteljskog centra Đurđevačkih pijesaka


Utorak, 18. kolovoza 2020.

Grad Đurđevac u suradnji s partnerima Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Lokalnom akcijskom grupom „Podravina“ te Turističkom zajednicom grada Đurđevca održala je u ponedjeljak, 17. kolovoza 2020., u prostorijama Muzeja Grada Đurđevca konferenciju, uoči svečanog potpisivanja ugovora između korisnika projekta Grada Đurđevca i tvrtke Novena d.o.o. koja je osmislila koncept te će opremiti Posjetiteljski centar Đurđevačkih pijesaka u sklopu projekta u ukupnoj vrijednosti od 3.721.250,00 kuna.

Opremanje Posjetiteljskog centra Đurđevačkih pijesaka sufinancirano dio je projekta KK.06.1.2.02.0048 „Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka“, čija ukupna vrijednosti iznosi 17.319.657,97 kuna dok je EU sufinanciranje 80% odnosno 13.678.947,32 kuna, u trajanju od 1. rujna 2015. do 01. studenog 2020.

Glavni cilj projekta je stvoriti iskustvo koje će posjetiteljima prenijeti znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka. Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti.

Posebnost postava centra je što će se uz interaktivne i digitalne cjeline sa znanstveno-popularnim stilom, postaviti i sloj kulturne baštine Podravine kroz priče, bajkovite likove, igre, kazališnu predstavu, igrokaze i vođenje na kajkavskom narječju.

Iako je naglasak postava stavljen na korištenje digitalnih multimedijalnih tehnika za interaktivnu prezentaciju sadržaja, u našem projektu predvidjeli smo i niz analognih prikaza te pokušali što više integrirati oba pristupa u analogno-digitalnim cjelinama.

Nadalje, velika pažnja posvećena je uređenju prostora koji integrira sve multimedijalne izloške i služi kao svojevrsni vodič koji kazuje priču korištenjem dramaturškog filmskog alata – pristupom kadriranja kamere prema promatranom gdje svaki prostor tj. soba centra postaje zaseban kadar u našoj priči.

Posjetitelji će biti uronjeni u niz multimedijalnih doživljaja koji uključuju pregled slike i teksta, gledanje 3D animacija i video zapisa, slušanje zvukova, iskustvo virtualne stvarnosti, doživljaj pravih hologramskih prikaza, igranje računalnih igara, te doživljaj niza zvučno-svjetlosnih efekata, ilustracija i prostornih intervencija.

U centru će se naći i niz artefakata iz prirode što uključuje stijenski i pješčani materijal te fosile životinja i biljaka iz davnina. Većina multimedijalnih cjelina bit će interaktivno (od čega dobar dio grupno interaktivno) čime će posebno zaokupiti pažnja posjetitelja.

Silvija Lukačin, pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte Grada Đurđevca kazala je kako je sve krenulo još 2015. godine kada je cjelokupan projekt prijavljen, da bi 2018. bio odobren za financiranje. -Okosnicu projekta čine ulaganja u Đurđevačke pijeske, geografsko-botanički rezervat, gdje je osigurano čišćenje nepoželjne vegetacije, nove poučne staze kao i uređenje turističke infrastrukture.

Drugi dio je rekonstrukcija i opremanje hostela u Boriku, gdje će boraviti grupe koje će posjećivati naše pijeske. Treći je posjetiteljski centar, zbog kojeg smo ovdje. -kazala je pročelnica Lukačin.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči  istaknuo je kako je projekt Prirodne baštine u gradu Đurđevcu dio plana razvoja turizma u gradu Đurđevcu u zadnjih sedam godina.

-Vide se značajni pomaci, a s realizacijom ovog projekta stavit ćemo se još jače na turističku kartu kontinentalne Hrvatske, nego je to bilo do sada. U 2019. godini zajedno sa Muzejom, Starim gradom, hrvatskom Saharom, devama bilježimo značajne rezultate, a imali smo preko 16 tisuća posjeta. -naglasio je Janči dodavši kako nakon korona krize ovaj kompleks bilježi porast prihoda, nego prije korone.

-Posjetiteljski centar najviše se odnosi na Đurđevačke pijeske i to što imamo je stvarno nešto posebno, a ovaj centar će omogućiti da posjetitelji dožive Đurđevačke pijeske bez obzira na vremenske uvjete i godišnje doba. -istaknuo je Janči kazavši kako je Đurđevac prvi proveo ovakvu natjecateljsku javnu nabavu.

-Vjerujem da će tvrtka Novena napraviti i u Đurđevcu nešto za pamćenje. Mislim da ćemo svi biti zadovoljni. -zaključio je Janči i pozvao na daljnju suradnju.

Ervin Šilić, direktor tvrtke Novena d.o.o.  kazao je kako Đurđevac kao grad bogate povijesti, velike tradicije manifestacija i legendi treba imati i mjesto na kojem će prikazati i onaj znanstveno popularni dio.

Projekt je detaljnije prezentirao Artur Šilić, također iz tvrtke Novena d.o.o., naglasio kako će postav imati četiri razine sadržaja postava, a to su geologija, biologija, povijest i kulturna baština.

-Prostor će imati devet izložbenih prostorija na oko 600 kvadrata koji će biti raspodijeljeni na tri etaže. Postojat će 33 multimedijalne cjeline, 17 digitalnih i 19 interaktivnih, a u izradi će sudjelovati 25 stručnjaka i to arhitekti, biolozi, dizajneri, povjesničari, geolozi, programeri, električari, ilustratori, snimatelji, itd. Sadržaj će se prikazivati kroz razne tehnike, sliku, tekst, 3D animacije, računalne igre, virtualnu stvarnost, holograme i slično. -pojasnio je Artur Šilić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković  kazao je kao je ovakav projekt bitan je za prirodu i kulturnu baštinu jer se Đurđevac nalazi u prostoru koji se naziva europskom Amazonom.

-Trenutni strateški plan RH koji traje od 2020. do 2025., a njime se planira osnivanje novih nacionalnih parkova i parkova prirode. Grad Đurđevac je u prethodnom razdoblju od Vlade RH tražio da se strategija dopuni i da se predvidi osnivanje Parka prirode Podravina upravo na području biosfere Mura-Drava-Dunav.

Očekuje se da će sljedeće godine biti donesen pentalateralni sporazum između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije kroz koje ove rijeke protječu, a sve kao podloga zaštite bioraznolikosti na ovom našem području – pojasnio je Lacković.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i Marta Lenac ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i Mario Fuček ispred Lokalne akcijske grupe Podravina.

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, KK.06.1.2.02.0048

Naziv korisnika: Grad Đurđevac

Partneri: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KCKKŽ, LAG Podravina, TZ Grada Đurđevca

Ukupna vrijednost projekta: 17.319.657,97 kuna

EU sufinanciranje projekta: 13.678.947,16 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 1.9.2015. - 1.8.2021.

 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“