Proizvodi Podravinoteke na blagdanskom stolu: bogatstvo gastronomske, enološke i kulturne baštine


Četvrtak, 17. prosinca 2020.

Svake godine, za vrijeme božićnih blagdana, Grad Đurđevac osigurava i dijeli prigodne poklone svojim građanima kojima je pomoć najpotrebitija, a dio tih paketa čine i proizvodi koji nose oznaku Kvalitete Podravine. Ovi domaći proizvodi dostupni su svima, a svakako se može reći da odišu bogatstvom kvalitete.

Cilj projekta Podravinoteke je da se podrži male proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva kupnjom i promocijom njihovih proizvoda. Podravinoteku čine najkvalitetniji domaći proizvodi kao što su mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate delicije, vrhunski ekološki med, voćna vina, Vina s peskov i brojni drugi podravski proizvodi naših vrijednih poljoprivrednika, a vjerujemo da će se neki od tih proizvoda koji nose oznaku Kvaliteta Podravine ove nadolazeće blagdane pronaći i na vašem blagdanskom stolu.

Grad Đurđevac je s provedbom projekta Podravinoteke započeo 2016. godine, a cilj je potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Podravinoteka trenutno broj 45 proizvođača s preko 100 proizvoda koji nose oznaku Kvaliteta Podravine, a obuhvaća proizvođače od Ludbrega do Pitomače.

- Svake godine nastojimo prigodnim poklonima u ovo blagdansko vrijeme uveseliti svoje građane kojima je pomoć potrebna, korisnike domova za starije i nemoćne osobe, udomiteljske obitelji djece i odraslih s područja Grada Đurđevca, štićenike Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac, a u paketima se nalaze i neki od proizvoda naših proizvođača. Na taj način nastojimo pružiti podršku lokalnim proizvođačima čije proizvode promoviramo putem ovakvih akcija. Malim proizvođačima se ponekad teško probiti na tržištu, a oznaka Kvaliteta Podravine im znatno olakšava prodaju proizvoda na raznim sajmovima i tržnicama po cijeloj Hrvatskoj. Planiramo osigurati i moderan prostor Podravinoteke unutar zapadnog bedema koji će posjetiteljima utvrde Stari grad dnevno nuditi raskoš mirisa i okusa Podravine - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Povjerenstvo za dodjelu ove oznake već je ocijenilo stotinjak proizvoda i dodijelilo oznake, a ovom prilikom i dalje pozivamo zainteresirane OPG-ove i proizvođače da se prijave za dodjelu oznake.