Šareni kotač: uvodi se produženi boravak za 27 osnovnoškolaca romske nacionalne manjine


Nedjelja, 26. kolovoza 2018.

Projekt Šareni kotač kojim će se organizirati produženi boravak za 27 učenika pripadnika romske nacionalne manjine dobio je odluku o financiranju. Sljedeći tjedan bit će potpisivanje ugovora u Zagrebu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Projekt je prijavio Grad Đurđevac u partnerstvu sa Osnovnom školom Grgura Karlovčana, a kroz njegovu provedbu zaposlit će se tri nova učitelja, dva romska pomagača, te jedna kuharica. Ukupna vrijednost projekta je 662.378,00 kuna, te će se u cijelosti financirati iz Europskog socijalnog fonda.

Organiziranjem produženog boravka želi se pružiti potpora učenju hrvatskog jezika te obrazovanju djece romske nacionalne manjine što je preduvjet za uspješan završetak školovanja, te podizanje zaposlenosti kod romske manjine.

Budući da je najveći problem kod učenika nepoznavanje hrvatskog jezika, dodatna aktivnost za učitelje će biti i učenje osnova romskog – bajaškog jezika.

Kroz produženi boravak učenicima će biti pružena pomoć i podrška u učenju i pisanju zadaće, ali će i stjecati zdrave prehrambene navike kroz osigurani topli obrok u školi. Djeci će se omogućiti i slobodno vrijeme u kojem će se odmoriti te igrati s prijateljima, pogledati crtić ili pročitati priču, stoga će se za učionice namijenjene održavanju programa produženog boravka nabaviti novi namještaj i oprema.

 

https://strukturnifondovi.hr/

https://razvoj.gov.hr/

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020”.