Radovi na energetskoj obnovi škola i dogradnji novih učionica u punom jeku


Utorak, 10. srpnja 2018.

Radovi na energetskoj obnovi dviju zgrada Osnovne škole Grgura Karlovčana u Đurđevcu u punom su jeku, a sve kako bi učenike na početku nove školske godine dočekale obnovljene zgrade i uređeni prostori.

Trenutno su u tijeku radovi na izmjeni dotrajalog krovišta na zgradi Odjela za djecu s teškoćama u razvoju, te pripremni radovi za izvođenje fasade i zamijeni stolarije.

Na zgradi Osnovne škole Grgura Karlovčana u tijeku je postava termo fasade na stražnjoj strani zgrade, zamjenjuju se postojeće salonit ploče s krovišta, te se postavlja limeni krov, a u tijeku je i zamjena unutarnjih rasvjetnih tijela i postava nove led rasvjete. Izrađuje se i nosiva krovna konstrukcija, te pokrivanje dograđenog dijela škole iznad školske sportske dvorane.

Cilj obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem potrošnje energije, a  predviđena ušteda energije iznosit će oko 55% u odnosu na postojeće stanje. Projektom dogradnje škole osigurati će se dodatan prostor za nastavu čime će se dobiti tri nove i potpuno opremljene učionice s kabinetima za kemiju, fiziku i biologiju. Projektom se planira izmjestiti i knjižnica koja će se također useliti u novi prostor iznad dvorane.

Završetkom projekta ostvarit će se uvjeti za uvođenje jedne smjene u školu s obzirom da trenutno oko 70 učenika polazi nastavu u međusmjeni.

– Ovo je lijep trenutak za naš grad, nakon što smo riješili pitanje uvjeta u vrtiću, sada ćemo riješiti uvjete u školi. Ukupna vrijednost ova tri projekta je oko 9,1 mil. kuna. Velika većina radova završit će do početka nove školske godine, a preostali radovi neće ometati izvođenje nastave. Udio Grad iznos svega 2,8 mil. kuna dok je preostalih 6,3 mil. kuna Grad osigurao preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014-2020”.