Veliki dan za Mali princ


Utorak, 20. srpnja 2021.
Foto: epodravina.hr

Pored zgrade škole Odjela za učenike s teškoćama u razvoju danas je svečano položen kamen temeljac kojim službeno započinju radovi na opremanju i izgradnji nove zgrade Kuće podrške Mali princ koja će se izgraditi sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Konferenciji uoči polaganja kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, predsjednica Udruge Mali princ Kristinka Štefan, direktor izvođača radova tvrtke GT Jura Mladen Podravac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac Daniel Rupić, kapelan Filip Jakupec te ostali članovi i zaposlenici Udruge Mali princ i gosti.

U službenom djelu programa, na samom početku sve prisutne je pozdravila predsjednica Udruge Kristinka Štefan.

- Ovo je važan dan za sve članove naše udruge koji će izgradnjom prostora imati mogućnost kvalitetnog pružanja socijalne usluge poludnevnog boravka, ali i usluge organiziranog stanovanja. Ovo je važan dan za svu djecu s teškoćama iz naše lokalne zajednice, ali i za nas roditelje kojima je važna sreća i briga naše djece te mogućnost da se djeca druže sa svojim vršnjacima i budu uključena u lokalnu zajednicu. Izuzetno nam je drago što je došao ovaj dan izgradnje ovog objekta koji će imati mogućnost pružanja socijalnih usluga, što pokazuje i velika podrška lokalne zajednice koju imamo i na koju smo ponosi, a koja pokazuje brigu za našu djecu i težnju za izgradnju boljeg i pravednijeg svijeta - istaknula je Kristinka uz posebnu zahvalu partnerima na projektu, Centru za socijalnu skrb te predsjedniku Gradskog vijeća Grada Đurđevca te gradonačelniku Grada Đurđevca.

Projekt Kuća podrške vrijedan je 14.197.233,46 kuna te je u potpunosti financiran od strane Europske unije, a nastao je s ciljem promicanja socijalne uključenosti i smanjenja nejednakosti osoba s teškoćama u razvoju kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici. Projektom će se izgraditi i potpuno opremiti objekt površine 565 m2, a puni kapacitet stambene zajednice predviđen je za 8 osoba.  Nabavit će se i specijalizirana oprema uključujući i vozilo za prijevoz osoba s teškoćama u razvoju.

- Već dugo traje želja za izgradnjom upravo ovakvog prostora na području Grada Đurđevca. Sredstva za provedbu ovog projekta su osigurana prije godinu dana te nam je svima izuzetno drago što danas kreću radovi na izgradnji. Predviđen rok trajanja radova je godinu te vjerujem da ćemo se tada svi zajedno ponovno okupiti i družiti povodom useljenja u nove prostore Udruge Mali princ. Osim izgradnje novog objekta, uredit će i kompletno dvorište te zimski vrt s postavom vodenog igrališta. Ovim putem želim pohvaliti cijelu ekipu koja je radila na prijavi projekta, od zaposlenika Gradske uprave do predsjednice Udruge Mali princ koja je uložila jako puno truda i vremena, te naravno Centra za socijalnu skrb - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projekt je započeo je 2016. godine kupnjom nekretnine u Ulici kralja Tomislava u Đurđevcu, a zgrada će se nalaziti u susjedstvu školskog Odjela za učenike s teškoćama u razvoju te će na taj način učenicima s teškoćama u razvoju prelazak iz škole u udrugu biti znatno olakšan.

-Danas je veliki dan za članove Udruge Mali princ, kao i za naš Đurđevac i Podravinu. Ovo je dokaz da se Đurđevac ne razvija samo kroz građevine već i kroz socijalni segment u pružanju kvalitete socijalne usluge. Ovo je za našu djecu s područja Đurđevca, ali i okolnih općina koja trebaju pomoć u odrastanju te je dobar primjer koji bi trebale slijediti sve druge sredine jer sredstava ima, potrebno je samo mogućnosti i svijesti da svima koliko možemo osiguramo jednake uvijete odrastanja. Još jednom čestitam svima i s veseljem očekujem taj radosni dan kad će ovaj objekt biti završen - napomenuo je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Nakon što su članovi Udruge svečano položili kamen temeljac, kapelan Župe sv. Jurja iz Đurđevca službeno je blagoslovio izgradnju nove zgrade.

Podsjećamo da je nedavno u prostorima utvrde Stari grad održana početna konferencija projekta i svečano potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji objekta. Ugovor je sklopljen sa poduzećem GT-Jura d.o.o. kao najpovoljnijim ponuđačem u provedenom postupku javne nabave.