Nove vizure grada: održana početna konferencija i svečano potpisan ugovor, kreće energetska obnova bivše zgrade MUP-a


Ponedjeljak, 23. rujna 2019.

U utvrdi Stari grad u Đurđevcu, prostorijama Muzeja Grada Đurđevca, održana je početna konferencija projekta "Energetska obnova upravno poslovne zgrade, na adresi Stjepana Radića 6" KK04.2.1.04.0733 (bivša zgrada MUP-a), te svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

Bivša zgrada policije nalazi se u samom centru grada, a trenutno je neučinkovita zbog energetski neučinkovite stolarije, brojnih staklenih površina i zastarjelog sustava grijanja. Osnovni cilj projekta je ostvarenje značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti te smanjenje potrošnje energije.

Ovim projektom predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se očekuje da će se smanjit potrošnja toplinske energije za 66,94 posto te će se ujedno povećati kvaliteta i standard korištenja zgrade.

Zgrada je bila u funkciji Policijske postaje Đurđevac, a nakon potpisa Sporazuma o zajedničkom korištenju zgrade u travnju 2018. godine, operativa Policijske postaje Đurđevac preseljena je na novu lokaciju, dok je upravna jedinica nedavno preseljena u zgradu Gradske uprave.

Vrijednost projekta iznosi oko 7.420.747,61 kuna, a EU sufinanciranje projekta iznosi 2.326.047,25 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 19. ožujka 2019. do 19. ožujka 2021. Grad Đurđevac je uspješno osigurao sufinanciranje vlastitog udjela preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

-Preduvjeti su ostvareni još prošle godine kad je osigurano preseljenje policije u zgradu Javne vatrogasne postrojbe, nakon toga je zamišljeno da se ova zgrada obnovi da u njoj budu sve gradske službe i ostale službe za rad sa građanima, kako bi građani mogli administrativne poslove obaviti na jednom mjestu u gradu.Budući da se radi o kompletnoj rekonstrukciji, osigurano sufinanciranje od 50 posto je značajno jer ova zgrada bit će napravljena u stilu nove zgrade inkubatora. Uređenje ove zgrade dio je studije napravljene za vrijeme bivšeg gradonačelnika Željka Lackovića – objasnio je gradonačelnik Janči.

– Polako, prateći tu studiju mijenjamo vizuru i lice grada, a ova će nam dati posebnu vizuru, kako će to izgledati možemo vidjeti već na inkubatoru – rekao je gradonačelnik te je dodao kako u ljetu iduće godine očekuje da će radovi biti završeni, a gradske službe useljene u novi objekt.

– Projektom energetske obnove predviđa se zamjena postojeće drvene stolarije ALU stolarijom, izvest će se toplinska izolacija vanjskih zidova i krova, izvedba podnog grijanja i etažne klimatizacije, zamjena unutarnje rasvjete te ugradnja dizala za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Sadašnja bruto površina objekta je 1370 kvadrata, a kasnije će joj neto površina iznositi 1160 kvadrata – objasnio je direktor Bistre d.o.o. Krešimir Habijanec te se kao predstavnik izvođača radova, zahvalio Gradu Đurđevcu na ukazanom povjerenju.

– Nadam se da će nas vremenske prilike dobro poslužiti s obzirom da imamo završiti ravni krov prije nego što prijeđemo na unutarnje uređenje – naglasio je Habijanec te obećao kako će se kao domaći operativac još jednom dokazati na novom projektu.

–  Ono što dokazuje ovaj projekt jest to da se u Đurđevcu ozbiljno misli i ozbiljno radi. Ovo je projekt koji je prije svega zahtijevao niz drugih aktivnosti da se može ova zgrada privesti svrsi, da bi u nju bile smještene sve gradske službe, državne uprave, inspektorat i ostali. Trebalo je dogovoriti i premjestiti sve djelatnike policije u novi prostor, stvoriti uvjete za izmicanje trafostanice i uvjeriti sve one službe, a znamo kako to danas s njima ide teško, da isplaniraju svoje buduće poslovanje u ovoj zgradi. Sadašnji uvjeti gdje djelatnici Grada rade su ispod svake razine, vjerujem da će u tim novim prostorima nastaviti s misijom da Đurđevac pretvorimo u moderan europski gradić. Uvjeren sam da će to Bistra odraditi kvalitetno i profesionalno baš kao što je i zgradu Inkubatora – zaključio je Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća.

 – Upravo ova zgrada je dokaz da se polako ide k tome cilju te da će se izvršiti sve što je u programskoj studiji napravljenoj prije pet godina, a koja pokazuje kako bi grad trebao izgledati – istaknuo je Lacković te se zaključno zahvalio ministru Božinoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru Štromaru koji su bili uključeni u realizaciju ovoga projekta.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014-2020”.

 

Naziv projekta: Energetska obnova upravno poslovne zgrade, na adresi Stjepana Radića 6, 48350 Đurđevac

Naziv korisnika: Grad Đurđevac

Ukupna vrijednost projekta: 7.420.747,61 kuna

EU sufinanciranje projekta: 2.326.047,25 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 19.03.2019. – 19.03.2021.

Kontakt osoba: Tea Radoš, 099/274-6279

https://strukturnifondovi.hr/

 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014-2020”.

 

Foto: prigorski.hr