Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom donesena Đurđevačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom


Subota, 3. prosinca 2022.

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom gradski vijećnici Grada Đurđevca jednoglasno su donijeli odluku o donošenju Đurđevačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2022.-2027.godine.

Đurđevačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom pripremila je Radna skupina u kojoj su sudjelovali predsjednica Đurđa Dujmović i tajnica Gradskog društva osoba s invaliditetom Mirjana Šandor, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Mali Princ Kristinka Štefan, predstavnice Osnovne škole Đurđevac Irena Kožar i predstavnica Centra za socijalnu skrb Đurđevac Katarina Sobota.

Strategiju je vijećnicima na vijeću ukratko prezentirao gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Nova strategija temelji se na socijalnom modelu invaliditeta koja naglašava sposobnost osobe, a cilj je uklanjanje potencijalnih zapreka, kako fizičkih tako i društvenih. Cilj nam je osigurati pristupačnost svih prostora i  javne infrastrukture na području grada ne samo osobama s invaliditetom već i starijim sugrađanima. Smatram da će strategija uvelike doprinijeti kvaliteti života osoba s invaliditetom, a bit će dobar temelj Gradu i udrugama za prijavu projekata- istaknuo je gradonačelnik.

-Ovo je 4. strategija koju je donio Grad Đurđevac na što sam iznimno ponosna jer prvu smo imali već 2006. godine kad ju mnogi veći gradovi još nisu ni donijeli. Strategija je obuhvatila sva područja života osoba s invaliditetom, a prepoznaje i udruge civilnog društva kao aktivne nositelje brojnih projekata i aktivnosti koje smo si zacrtali realizirati u narednom razdoblju do 2027. godine- za Podravski radio rekla je Mirjana Šandor, tajnica Gradskog društva osoba s invaliditetom.

Odluka o donošenju Đurđevačke strategije prigodno je donesena uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, a u čije su se obilježavanje uključile naše udruge.