Uskoro kreće energetska obnova Doma kulture: svečano potpisan ugovor za izvođenje radova


Utorak, 30. travnja 2019.

Gradonačelnik Hrvoje Janči danas je potpisao ugovor za energetsku obnovu Doma kulture u vrijednosti 3.827.395,00 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 1.977.073,62 kuna.

Ugovor je supotpisala Marina Vujić, direktorica poduzeća Hidro Eko Futura d.o.o. iz Zagreba koja se javila s najpovoljnijom ponudom na postupak javne nabave.

Grad Đurđevac je uspješno osigurao sufinanciranje za ovaj projekt preko poziva za energetsku obnovu javnih objekata kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Nastavljamo sa energetskim obnova koje su bitne i zbog uređenja zgrada koje su dotrajale i vrijeme im je za obnovu. Svi građani Đurđevca znaju koliko je problem energetska neučinkovitost Doma kulture jer i kada radi grijanje unutra ste u čizmama i kaputima i još vam je hladno – rekao je gradonačelnik.

Projekt će se sufinancirati s gotovo dva milijuna kuna dok je ostali dio planiran u proračunu Grada. Dom kulture je arhitektonski vrijedan, ali trenutno je neučinkovit zbog jednostrukih staklenih površina koje ga prekrivaju i zastarjelim sustavom grijanja.

Ovim projektom predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se očekuje ušteda energije čak do 88%.

– Nemam što puno za reći nego se zahvaliti što su nas odabrali i da želimo što prije početi radove za koje obećavamo da ćemo ih završiti u roku, a možda još i prije – rekla je direktorica Hidro Eko Future.

Kako se prostor Doma kulture koristi za održavanje brojnih manifestacija u organizacije Grad Đurđevca i Turističke zajednice te ga koriste brojne ustanove i udruge za svoje aktivnosti, tijekom obnove doći će do manjih prilagodbi u provođenju programa, no kako je objasnio gradonačelnik Janči, već se i sada, zbog lošeg stanja Doma, isto radi.

Ulaganjem u energetsku obnovu osigurat će se ugodan i energetski učinkovit prostor za rad kulturno-umjetničkih udruga te boravak građana koji će prisustvovati brojnim manifestacijama i događanjima koje se organiziraju u Domu kulture.

– Ovo su vrlo bitni projekt za naš grad i ono što je vrlo značajno naglasiti jest da korištenje Europskih fondova nema nikakvu alternativu i smatramo da treba iskoristiti svaku priliku koja se ukazuje. Ovo je samo jedan aspekt korištenja EU fondova u našem gradu i zasigurno ćemo po broju stanovnika i po korištenju Fondova biti prvi grad u Hrvatskoj – rekao je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Dodao je kako se u ovako maloj sredini radi više projekta iniciranih od strane lokalne samouprave nego što je to u Županiji koja ima daleko veći broj objekata. Također, napomenuo je kako mu je posebno drago što je poduzeće iz Zagreba pobijedilo domaće izvođače jer u vrijeme kada je potražnja za građevinskim radova mnoge građevinske tvrtke ne shvaćaju svoju ulogu pa dižu cijenu radova.

Osnovni cilj projekta je ostvarenje značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti te smanjenje potrošnje energije.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Foto: prigorski.hr