Utvrda Stari grad: Đurđevčice održale promocija albuma Pozdravljam te Kralj nebeski


Nedjelja, 8. prosinca 2019.

U prostorima Muzeja Grada Đurđevca u utvrdi Stari grad Ženski vokalni sastav Đurđevčice održao je promociju svog drugog studijskog albuma Pozdravljam te Kralj nebeski, božićnih napjeva Podravine.

U snimanju albuma sudjelovale su članice ŽSV Đurđevčice i tamburaški sastav KUD-a Petar Preradović, Đurđevac. Repertoar je rezultat dugogodišnjeg istraživanja, prikupljanja i koncertnih izvođenja tradicionalnih božićnih napjeva.

Program promocije moderirala je novinarka Anđela Lenhard Antolin, koja je istaknula da je i svojevrsna kuma Đurđevčica jer im je upravo ona dala ime, te je naglasila kako ju to sada čini posebno ponosnom s obzirom na sve rezultate, nagrade i priznanja koje djevojke osvajaju.

Osnivačica i voditeljica ženskog vokalnog ansambla, Kristina Benko Markovica, istaknula je da Đurđevčice postoje već 21 godinu, a sam projekt prikupljanja ovih napjeva traje gotovo toliko, pojasnivši koliko je truda bilo potrebno kako bi se to uglazbilo i naposlijetku izdao album. Cilj njihova rada, osim zabave i druženja, prenošenje je i upoznavanje tradicije, a spomenula je i da je već spreman materijal i za sljedeći album.

Kustosica i etnologinja Tea Krnjak dala je svoj osvrt na etnomuzikologiju, granu koja proučava povijest glazbe, stilska obilježja glazbenih djela i problematiku izvođačke prakse. Napomenula je i da je potrebno spasiti i sačuvati tradicijske napjeve, jer oni su ono po čemu smo drugačiji, prepoznatljivi i ono što nas definira. Kustosica pripravnica, Mihaela Cik, govorila je o narodnim napjevima u kontekstu usmene književnosti kroz njezinu povijest i spomenula je književnike koji su bilježili napjeve. Posebno je istaknula važnost napjeva u očuvanju narodnog jezika u doba kada je razina pismenosti bila niska.

Književnica Božica Jelušić govorila je o Božiću kao jednom od najznačajnijih kršćanskih blagdana i kako je on bio inspiracija brojnim umjetnicima. Spomenula je i kako tradicijski napjevi poput onih na albumu, pripadaju duši naroda, oni ciljaju na naše osjećaje i nastoje ih pobuditi, a budući da je pismenost nekad bila povlastica, narodi su svoju povijest prenosili putem pjesama koje su se lako pamtile i prenosile.

Naposlijetku se okupljenima obratio gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči, još jednom pohvalio rad Đurđevčica te im je čestitao na nedavno osvojenom srebru na državnom natjecanju.

– Možda nismo ni svjesni važnosti ovog albuma, jer je na njemu ostao zapisan jedan mali, ali iznimno bitan dio tradicije za buduće naraštaje. Na tome vam od srca zahvaljujem i nadam se da nećemo morati čekati dugo na treći album – istaknuo je.

Osim gradonačelnika, na koncertu je prisustvovao i Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca, ali i brojni drugi uzvanici.

Brojna okupljena publika imala je prilike uživati u 10 glazbenih brojeva, a pratnja im je bio tamburaški sastav KUD-a Petar Preradović, Đurđevac.