Škole za Afriku: vrtićarci u Maslačku pomažu djeci u Africi


Subota, 22. rujna 2018.

Empatija, solidarnost i međusobno pomaganje vrijednosti su koje u vrtiću Maslačku odgojiteljice njeguju kod djece od najranije dobi.

Stoga se Dječji vrtić Maslačak uključio u UNICEF-ov projekt Škole za Afriku. Istraživanjem kulturnih i vjerskih obilježja, geografskog položaja, biljnog i životinjskog svijeta djeca spoznaju i uče o toleranciji, različitostima i specifičnostima afričke kulture i života.

UNICEF u Hrvatskoj provodi mnoge akcije kako bi sva djeca, već od prvih dana života, dobila priliku odrasti u sigurnom i poticajnom okruženju. Od 2008. godine ured Unicef-a za Hrvatsku, u suradnji sa zainteresiranim odgojno-obrazovnim institucijama prikuplja sredstva za program Škole za Afriku. Njime se djeci iz trinaest afričkih zemalja želi pomoći u ostvarenju jednog od temeljnih prava: pravo na obrazovanje.

U protekloj godini program je podržalo više od 80.000 djece iz cijele Hrvatske.

Djeca u našem vrtiću na zanimljiv način uče o dječjim pravima i kroz niz organiziranih aktivnosti uče kako prikupiti sredstva kojima bi pomogli svojim vršnjacima u zapadnoj afričkoj državi Burkina Faso. Prikupljeni novac iskoristit će se za izgradnju i obnovu škola, sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju školskog osoblja. Kroz projekt vodi se posebna briga o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost školovanja.

Foto: Dječji vrtić Maslačak/UNICEF